Website design, Bannerdesign

Menu
 
Fangstdata

Statistik

Søgning 1999-2016
Søgning - SÆSON
TOP 30 1997-2015
Årets STØRSTE


Afstøbninger, Guiding og wobblere

Burlaks I
Burlaks

Prisen på vildlaks er faldet i takt med, at produktionen af burlaks er steget og mange laksefiskere havde forestillet sig, at opdrætsindustrien kunne gå hen og blive vildlaksens redning. Men idag er paradokset, at produktionen af burlaks, er blevet en større trussel for vildlaksen end garnfiskeriet er!.

Fødevareproduktion er idag en storindustri og efterspørgslen på fødevarer støt stigende verden over, i takt med at vi bliver flere og flere beboere på planeten. Der hvor det altid har været tilladt at høste og foretage indgreb, i menneskehedens og det frie initiativs navn, er naturen. En total udnyttelse af rescourcer på godt og ondt. Kortsigtede og profitorienterede løsninger har været dominerende, når det er miljø og natur, der må lægge ryg til.

Således også i opdrætsindustrien, hvor det drejer sig om at producere mest muligt, uden effektiv hensyntagen til naturen. Man er udmærket, hos myndighederne og hos producenterne, klar over konsekvenserne for miljøet ved opdrætsanlæg, men der uddeles hvert år tilladelser til nye anlæg!. Hele denne industri har fået det blå stempel af myndighederne, alene på grund af eksport, arbejdspladser og skattekroner. Uden at stille krav til sikring af det bestående miljø og dyreliv!.

Da de første kemiske fabrikker startede op, var der heller ingen, der var særlig kritiske, men arbejdspladserne og den driftige forretning, havde man kun positivt at sige om. Udledningen af spildevand i havet, som godt nok ikke så for kønt ud, klarede man ved at lave røret så langt at man ikke kunne se det fra land mere!.

Politikken med at lukke øjnene for det ubehagelige, har virket før og den bruges også nu. For man kan jo ikke gøre noget alligevel, når først det er gået galt. Det er dog hjerteskærende at være vidne til den nærmest ligegyldige omgang med så fine og unikke naturrescourser.

Det værste med opdrætsindustrien er dog, at man godt kan gøre noget, men ikke gør det!. Krav om effektiv sikring af burene, var det mindste man kunne forlange, men ikke engang efter så mange års drift med uhyggeligt mange rømninger, har man fra myndighedernes side taget skridt i den retning!. Man har dog det mål, at holde rømningerne under 400.000 laks/år!!!!.

Al fiskeopdræt burde foregå på landbaserede anlæg (og man kunne passende inddrage lokalbefolkningen i sådanne projekter). Da vil man effektivt kunne forhindre rømninger og forurening fra burene!. Det koster en hel del mere, men med den efterspørgsel der er, vil investeringen relativt hurtigt tjenes hjem og det ene erhverv kommer ikke til at ødelægge indtjeningsmuligheden for et andet. Desuden er muligheden for rømninger, forurening og spredning af parasitter og sygdom, ved den løsning næsten elimineret!. Man kan således også udnytte foderrester og ekskrementer til gødning!. Det kaldes en miljøcyclus!.

Ved, som minimum, at stille krav til effektiv sikring og beskyttelse af miljøet, ville man vise vilje til at bevare en unik natur og menigmands muligheder for at opleve den!. Men nej!.

Når det gang på gang går galt og ender med rømninger fra opdrætsanlæggene, må der tages andre midler i brug. Så er det ikke længere nok, blot pænt at bede ejerne om at gøre noget ved det!. Paradoksalt er opdrætsnæringen for tiden i krise og man beskylder ikke nogen for noget, ved at undre sig lidt over de mange rømninger, der er sket netop i denne tid!.

Truslen mod vildlaksen består primært i rømninger. Burlaksene gyder senere end vildlaksen og indfinder sig på de samme gydepladser. Yngle adfærden er den samme og burlaksen roder op i grusbunden, hvor vildlaksen har lagt sine æg. Herved går mange til grunde og burlaksen får lagt sine æg, hvor vildlaksens før lå. Genblanding udsletter de 10.000 år gamle laksestammer på nogle generationer.

Det kan være svært at skelne mellem burlaks og vildlaks. Her er et eksempel. Laksen herunder vejer 6,5 kg og det er en burlaks. Den er ret flot af en burlaks at være, men den afsløres i første omgang af halen, den lidt plumpe kropsform og deforme brystfinner. Desuden har den slidte gællelåg. (klik på billedet for større).

Den næste laks herunder, er en vildlaks på 8 kg og det ses på den sejlformede hale og brystfinnen. Denne laks har også en slankere kropsform

Man kan for fremtiden kun håbe, at et samarbejde og øget forståelse for naturrigdommene og parterne imellem vil udvikle sig (I Namdalen har det hidtil fungeret, nærmest forbilledligt, i sammenligning med andre steder i Norge).

I Alaska, hvor den oprindelige laks, er truet af opdræt af atlantisk laks (ja, der står atlantisk laks og mange af dem er norsk ejede!) i Britisk Columbia og Washington, har man forlængst fået øjnene op for, at beskyttelse af naturrescourcerne er en fordel for alle. Opdræt af laks er forbudt!. Erhvervsfiskere, sportsfiskere og mange andre organisationer, har formået at nå samme mål, nemlig at bevare naturrigdommene til fælles glæde for befolkningen.

Myndighederne i Alaska anbefaler, at man i Britisk Columbia og Washington, udfaser al opdræt af atlantisk laks i havbrug og derefter kun opdrætter i landbaserede anlæg. Indtil dette er gennemført skal opdrætterne nedskære produktionen og sterilisere hunnerne!.

Den senere tids mange udslip i Norge, burde være det vink med en vognstang, der skal til for at de norske myndigheder vågner fra dvalen!.

15/12-2002


Nyt fra:

Namsen.dk

Norske Lakseelver

-gruppe

Laksefiske i NVD

Wobblergruppe


Norske Lakseelver

NVGF


Copyright - namsen.dk

Seneste opslag i Facebook-gruppen "Laksefiske i Namsen vassdraget":

Lasse Laursen updated the group photo in Laksefiske i Namsen vassdraget. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Geir Furhovden, Bjarne Bach and 23 others like this

Jon FiskumBra fiskeplass du er på der Lasse😀

2 weeks ago   ·  1
Avatar

Johnny DonnéOg når du minst venter det......biter det heller ikke :-)

2 weeks ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Ohøj!
I ønskes alle en dejlig jul og et godt nytår!.
Og tak for det gamle!
... See moreSee less

Bulle Richstad, Arne Richstad and 23 others like this

Dag ChristensenWill meet again on the banks of Namsen😉

4 weeks ago   ·  1
Avatar

Jan KølbækLige over Lasse vi ses ved Namsen god jul og godt nytår Kølbæk Samsø

3 weeks ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Årets beste "julekort" åpenbarte seg i postkassa i dag 🙂 Og med makker Henriik som holder kontroll på dagene er det bare og glede seg 🙂 God jul Anne Ovidie, Pål og resten av familien på Grande Gaard ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Jan Waage, Jørn Fornes Berg and 23 others like this

ældre kommentarer

Kenneth HerlandÅ jeg trenger bare ny sylinder 🤗

2 months ago   ·  1
Avatar

Ann-kristin VieFantastisk fin julegave da😁

2 months ago   ·  1
Avatar

Steinar BorkholmDette blir knallgøy

2 months ago   ·  1
Avatar

Arnfinn KristiansenSånn kom det i posten til meg i dag også Geir Nyhus🤣🤣🤣🤣

2 months ago   ·  3
Avatar

Odd SamuelsenFlere som gleder seg Geir! August på oss!😊🐋

2 months ago   ·  2
Avatar

Pål OkkenhaugHehehaha.😁 Det var jo bare avtalen. Julekortet åpenbarer seg vel det også etterhvert.😁

2 months ago   ·  2

1 reply

Avatar

Tom NiemannFikk "omtrent" samme julekortet gitr👍🤣

2 months ago   ·  1

2 replies

Avatar

Stig WalbergNår det kommer brev fra Kristen, regnet bøtter ned og det uler rundt husveggen så skulle det vært 31 mai. Gammelt norsk jungelord.

2 months ago   ·  3
Avatar

Kommenter

Fant ikke igjen der vi drev og diskuterte de største laksene, men jeg nevnte at det var noen hull. Et av disse hullene var 1952, hvor største laks bare var i underkant av 20 kilo. Ser ut til at vi har løst denne gåten. Det ble tatt mange tyvekiloser i 1952 og den største ser ut til å være 23,5 kg på Ristad ved John Brøndbo. Mangler fortsatt større fisk enn 16 kg i 1969 (Harry Skinstad). Ser av avisene fra 1969 at det var den dårligste sesongen i manns minne ( i flere elver) og tørkesommer, så det ble kanskje ikke tatt større laks i 1969. www.ssb.no/a/histstat/nos/nos_a371.pdf ... See moreSee less

Knut Flatås, Sveinung Kvarme and 11 others like this

Kommenter

Denne flotte wobbleren designet av Jari Lilliainen har fått navnet ”regnværswobbleren.” Men det er ikke bare å gå inn i en sportsforretning å kjøpe denne. Kortto blir produsert i småskala og nesten eneste mulighet for å få denne i skrinet er å kjøpe den på auksjon. Og da må du virkelig åpne pengeboka for å sikre deg et eksemplar. I 2016 fikk jeg endelig tak i en modell K8, men fikk ikke prøvd den rett og slett på grunn av at jeg ikke fikk fisket i gråvær/regnvær. Men i år skjedde det. Vi hadde fisket noen timer uten resultat i fint vær. På ettermiddagen kom væromslaget med gråvær, lavt skydekke og regn. Tiden var inne for å prøve. Det tok ikke lang tid før det ble fast fisk, og kort tid etter den første var landet satt nr. 2. Og nr. 3 ble landet av to av mine fiskekamerater senere på ettermiddagen. Til sammen veide de tre laksene 23 kg. Tilfeldig? Ja hvem vet. Nå skal jeg innrømme at jeg ikke har prøvd denne i annet vær, og det er som kjent våte wobblere som fisker best, uansett vær.

Det tar som regel ikke lang tid før en god wobblerfarge blir kopiert av andre. Fargen er dermed tilgengelig fra andre produsenter, og de fisker kanskje like bra. Men veldig moro å ha ”originalen” i skrinet.
Se forøvrig blogginnlegget til ”Fiskekameratene” som er delt på denne siden 3.mai i år. Her er det masse tips om fargevalg.
... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Torodd Rimstad, Thomas Olsen and 23 others like this

ældre kommentarer

Per HolmstadBeklager Jonar, men dette er en av de virkelig klassiske fargene. Alle finske produsenter lager sine varianter av den, her med litt røde prikker!

2 months ago

4 replies

Avatar

Kjell RavndalJari lager og denne med små variasjoner. Noen ganger med svake sølvstriper på gulldelen av flanken og noen ganger grønn rygg. Kinna har og hatt innslag av rød/lilla nærmest skjea.

2 months ago
Avatar

Per HolmstadLiker det. Lakker litt sånn etter humøret! :D

2 months ago   ·  1
Avatar

Jonar NynesVet du hvem som har originalen Per?

2 months ago
Avatar

Kjell RavndalMin variant over samme tema😀

2 months ago   ·  15

2 replies

Avatar

Per HolmstadHar et Joonas "värikärtta" fra 1993 der denne fargen er oppført uten røde prikker. Men har også en Joonas i denne fargen fra før Valoviehe firmaet ble opprettet, altså når Joonas på 70-80 tallet ble stemplet "KL" i leppa etter Klaus Lahtinen som er opphavet till Joonas.

2 months ago   ·  3
Avatar

Jonar NynesMen er det en god gråvær/regnvær farge, eller fungerer den uansett?

2 months ago
Avatar

Per HolmstadFønker - i sol og regn! :) Her er min variant (i matt topcoat-utgave) brukt i ginklar Målselv med sola raka veien ned i vannet. Fra i sommer - singelharling! ;)

2 months ago   ·  9
Avatar

Helge StorihleDette er regnværsfargen min fra Kortto, nesten helt lik og vanvittig effektiv 🙂 Gromme saker!!!

2 months ago   ·  5

1 reply

Avatar

Kommenter

Bra av Namsenvassdragets elveierlag. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Jon Aas, Arnfinn Kristiansen and 17 others like this

Bjørn Morten Alstadwww.namdalsavisa.no/meninger/2017/11/02/Trafikklys-og-økt-produksjon-av-oppdrettslaks-15544456.ece?fb_comment_id=1726386230736430_1726838030691250&comment_id=1726838030691250#faccae19f75654

3 months ago
Avatar

Geir EideDen samme Sandberg har vel i en tidligere uttalelse sagt at han er villig til å ofre villaksen på oppdrettsnæringens alter. Bare snakk om penger inn i statskassen, kanskje på tide å se hva man bruker våre skattepenger til ? Mannen må jo være totalt ignorant for virkeligheten eller bare steike gal !

3 months ago   ·  5

1 reply

Avatar

Gunnar KvamInviter Sandberg til Namsen, og la ham føle spenningen med laksefiske :-)

3 months ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Hva som skjer med bestanden av laksi Namsen fremover har fiskeriminister Per Sandberg det hele og fulle ansvar for, i tillegg til de som jobbet frem den nye PD-forskriften.
Forvent en voldsom oppbygging av oppdrettsanlegg rundt Namsenfjorden fremover om ingen protesterer.

www.regjeringen.no/no/aktuelt/regjeringen-skrur-pa-trafikklyset/id2577032/
... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Arnfinn Kristiansen, Jon Aas and 7 others like this

ældre kommentarer

Torger HaugenHar tagget ordfører i Overhalla som også er med i lakserådet

3 months ago   ·  2

1 reply

Avatar

Torger HaugenJan Arild Landstad. Kontakt ordfører i Grong du

3 months ago   ·  2
Avatar

Bjørn Morten AlstadIkke rart at det har vært relativt lite lus i de to siste sesongan etter den pålagte nedslaktingen og deretter brakklegging pga for mye lus på Vikna. Å bestemme vekst ut fra slike kriterier e horribelt!

3 months ago   ·  1
Avatar

Stig Gram-knutsenMen i helvæte da,ka med oss som ligger rødt da......

3 months ago
Avatar

Bjørn Morten AlstadDet e dit Namsen ska styres. "De samfunnsøkonomiske konsekvenser er betydelig større enn de negative...." Fiskeriminister Per Sandberg, 30. oktober 2017. Det han sier e i klartekst: Namsen og andre lakseelver kan ofres på oppdrettsindustriens alter. At det e rødt betyr altså heller ikke reduksjon, dersom" de samfunnsøkonomiske konsekvenser er betydelig større enn de negative." Trafikklysordningen er altså bare et spill for galleriet.

3 months ago
Avatar

Mona Marie Haugland Løe🤢

3 months ago
Avatar

Kommenter

Det ble ingen skikkelig sommerelv i sesongen 2017. Og i stedet for de vanlige høstflommene er det nå sommerelv og sommertemperatur. Bildet er fra Krukårn i dag. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Der kommer ikke nogen alternativ statistik på Namsen.dk i år. NVG har fået det lavet sådan, at der ikke længere er mulighed for at hente fangstdata for hele sæsonen.
Uvist af hvilken grund?.
... See moreSee less

Jonar NynesSynd :( Du har jo samlet mer data enn NVG.

4 months ago
Avatar

Kommenter