Website design, Bannerdesign

Menu
 
Fangstdata

Statistik

Søgning 1999-2016
Søgning - SÆSON
TOP 30 1997-2021
Årets STØRSTE


Afstøbninger, Guiding og wobblere

Burlaks II
Burlaks

En af grundene til at producenterne af burlaks, endnu har forholdsvis frit spil og held med at underminere de i forvejen spæde tiltag for at bevare villaksen, er forbrugernes indstilling. Som med æg og kyllinger, så med laks. Vi spiser med glæde æg fra høns, der har levet hele sit liv på få kvadratcentimeter, vi spiser kalkuner der er fedet så meget op, at deres ben ikke kan klare vægten af dem. Og hvorfor skulle det egentlig være anderledes med burlaks?. Selvom de bliver fodret op med tvivlsomt foder og fyldt med antibiotika, svømmer de trods alt ikke rundt i deres eget lort. Endnu!.

Og der er rigtig mange penge på spil, så kampen om forbrugerne føres med alle midler.

Een dag påviser dygtige forskere, sort på hvidt, at opdræt af laks, har så mange negative konsekvenser, at al opdræt i realiteten burde forbydes. Næste dag kan opdrætsbranchen bestille en lignende undersøgelse hos andre dygtige forskere, der så viser, at burlaks er både sunde og ikke skader miljøet overhovedet!.

Opdrætsbranchen har en info-hjemmeside om burlaks, ren propaganda i mine øjne, der mest af alt minder om en amerikansk tandpasta reklame. Alt er såre godt, med store hvide smil forsikres man om at dette produkt, kan man faktisk slet ikke undvære. Se blot her.

Det kan måske være derfor, at der ikke er sket noget endnu fra myndighedernes side?. For hvad er beslutningsgrundlaget reelt, når det forplumres af modstridende rapporter og glade skolebørn med burlaks!. Politikerne kan få hvad de vil have. De får hvad man ønsker de skal have. Men underligt er det, at der efter mere end 10 års konstante rømninger, hvor antallet blot er forøget, ikke er sket noget som helst. Kan det være manipulation af fakta eller det der er værre?. Se blot denne artikel i BT. Og hvordan det står til med industrifiskeriet, hvor danske fiskere er med i stor stil, kan du læse om her.

Når man ved, at der går det dobbelte antal kg industrifisk til 1 kg foder, kan man jo begynde at regne. Men kommer det frem?. Bliver det taget alvorligt?.

Vi må nok se i øjnene, at det er storkapitalen, som sjovt nok også omfatter villaksefiskere som John Frederiksen, Røkke m.v., der regerer i opdrætsbranchen, og de får det som regel som de vil have det.

Når nu NJFF melder ud i Jakt og Fiske (læs her), at kryssninger overtager lakseelvene, er de lidt sent ude. Det er ikke et nyt fænomen. Det har stået på i mere end 10 år og der har længe været krydsninger i de norske elve. Namsenlaksen, som den var engang, eksisterer f. eksempel ikke mere. Den blev erklæret tabt, for næsten 10 år siden! (af højt respekterede forskere).

Og nu er de nationale laksefjorde under pres. Tiltag, som blot er minimale, er nu under pres fra politikere, som mener de er en hemsko for økonomisk udvikling!. Under pres, samtidig med at gigantmærer allerede nu opstilles i nærheden af Namsenfjorden.

Og hvad sker der så i fremtiden?. Her på randen af en ny sæson, er villaksens fremtid ikke mere sikker end den var for 10 år siden, tværtimod. Der er ikke skyggen af seriøse tiltag til beskyttelse af den Norske villaks, i horisonten. Kun en lille een over Trondheim. Og det endda på trods af, at der er langt flere fiskere idag!.

Det eneste vi umiddelbart kan se, er at lakseelvene skal markedsføres for at indbringe det dobbelte i kroner og øre, over de næste par år!. Og der bygges og bygges til luksushungrende laksefiskere. Og så er der et korstog mod markfiskere. Så langt så godt fra grundejere og lystfiskere!.

Fra opdrætter side vil/kan man ikke sikre mærerne tilstrækkeligt, man vil ikke sterilisere. På trods af certifikater og regler, mere sikring og bedre mærer, er antallet af rømninger IKKE faldet de seneste par år. Og det kan heller ikke undgås i fremtiden, så længe mærerne er placeret til havs.

Politikere er usynlige, når det gælder vilje til kamp for villaksen. Men det var nu rigtigst om det var fra den kant, villaksen fik hjælp!.

Så hvad skal/kan man egentlig stille op?.

Hvordan man tilsyneladende kan ignorere at tilsammen 3.300.000 laks er rømmet fra anlæg de sidste 5 år, er en skandale af historiske dimensioner.

26/03-2006


Nyt fra:

Namsen.dk

-gruppe

Laksefiske i NVD


NVGF


Copyright - namsen.dk