Website design, Bannerdesign

Menu
 
Fangstdata

Statistik

Søgning 1999-2016
Søgning - SÆSON
TOP 30 1997-2015
Årets STØRSTE


Afstøbninger, Guiding og wobblere

Wobblere

Wobblere er den agn, der fanger flest (og størst) laks i Namsen. Siden de blev introduceret i 50'erne har de, langsomt men sikkert, fortrængt flue og sluk fra pladsen som bedst fangende kunstagn. Så der fiskes idag overvejende med wobblere, når der harles. Nogle fiskere sværger den dag i dag, til de gamle wobblere. Een af dem er Heddon wobbleren. Den fik hurtigt succes, da den fandt vej til Namsen - den fangede godt - og i 50'erne var der ikke så mange andre kendte producenter!.

Heddon wobbleren fik hurtigt stor success ved Namsen og "den lille gule" har blandt mange store fangster op igennem 50'erne og 60'erne, også CIM's 25,1 kg's laks, på samvittigheden.

(CIM ses her med Riibe, een af de aller dygtigste kleppere fra den tid).

Siden kom flere producenter til - den lignende Hi-Lo fra ABU, har også lokket mange laks til hug.

Heddon River Runt

River Runt fra Heddon i 6 cm. Amerikansk wobbler med mange år på bagen. Heddon laver stadig wobblere, men underligt nok, ikke denne berømte model!?.

Jensen Unika på 7 cm, er en dansk wobbler, der næsten som navnet siger, er unik til laksefiskeri. Er ikke så kendt, men har mange og store laks på samvittigheden. Fremstillingen blev stoppet engang i 80'erne. 8 cm.
ABU Hi-Lo i 6,5 cm. Geddewobbler, som også fik stor succes som laksewobbler. Kan stadig fås.

Rapala kom til og dominerede i mange år, på grund af et stort kommercielt gennembrud. Rapala fik dog hård konkurrence da Bomberen kom til, og den har i adskillige år nok været den absolut mest brugte wobbler på Namsen.
Bomberen er en af de nyere klassikkere, der står for meget store fangster i Namsen, både i 8 og 12 cm. En fabriksproduceret plasticwobbler uden gennemgående krogophæng!. Ikke særlig betryggende kvalitet, på trods af at den næsten er ligeså dyr, som håndlavede træwobblere med gennemgående krogophæng!. Til gengæld er den langt mere hårdfør end de finske, der er lavet af balsatræ, og klarer nemt mange store laks uden at blive ødelagt af enten laks eller net. Det forklarer måske også lidt af den store popularitet Bomberen har nydt..

Rapala Countdown 12cm, i leddelt udgave. Denne model og farve er een af favoritterne i Bjøra. Nils Rodum svor til denne farve,
Bomberen B15 Long A, 12 cm som alle Namsenfiskere kender. Har taget utrolig mange laks siden den blev introduceret, og hvem har ikke hørt om "grøn bomber" og "kineser". Her en anden god farve i 12 cm, også kaldet "Nyquist-bomberen". Der findes også en "Jonar-bomber", men den er hemmelig.

Masseproduktion i Østen og Mexico af moderne wobblere, kan dog ikke udkonkurrere de finske (og nu også norske) håndlavede wobblere, der oftest produceres af fiskerne selv. De fungerer derfor godt og de mange års erfaring finske fiskere har kunnet lægge i udviklingen og fabrikationen af en wobbler, fornægter sig ikke - hverken i kvalitet eller fangstevne!.

Og selvfølgelig finder de finske wobblere også vej til Namsen. Jeg begyndte bl. a. selv at søge efter alternativer i 90'erne og fandt bl. a. Jurmu, som har fanget - og stadig fanger mange laks i Namsen.

Flax, Vaaksi, Timos, Emma, EP og Jurmu, er blandt de alment kendte ved Namsen. Finske laksefiskere fra Tana, Lainio, Muonio og Kymi, blot for at nævne nogle få, har stort set altid brugt den mindre type - egne håndlavede wobblere. De har som nævnt stor erfaring i netop harling med wobbler og ved om nogen, hvordan en wobbler skal laves og fiskes for at den fanger. Det er lige før enhver finsk laksefisker, har sin egen wobbler produktion og man kan finde mange spændende wobblere (vaaput) på finske websider. Få af dem er kommercielle i større stil, men det er bare at gå i gang og google sig frem!. Se evt. siden med wobbler makers.

Flax på 8 cm, er vistnok ikke længere i produktion, men her en i 8 cm, og den dukker alligevel op i G-sport hvert eneste år!. :-)
Vaaksi kan også fås igen (den udgår hvert år, men kommer så, på finurlig vis, alligevel den kommende sæson!), men kun i G-sport, Overhalla. Her en af de gode farver i 9 cm.
Emma er meget kendt i Finland og har også vundet stort indpas i flere Norske elve. Her en 8 cm og een af favoritterne.
Jurmu er også en velfangende wobbler. Her en Katka i 5 cm's udgave. Har riflet krop. Kan det være en af årsagerne til den fanger så godt?.

Og kendte er de nye wobblere ikke blevet uden grund, for de fisker fantastisk godt. Størrelsen er uden tvivl en væsentlig faktor, som CIM allerede beskrev i Dansk Sportsfiskerleksikons afsnit om laksefiskeri: "- selv store laks tager gerne små agn". Måske kan man tilføje: "med forkærlighed". I alt andet end flom og koldt vand med dårlig sigtbarhed, fisker vi sjældent med wobblere større end ca. 7 cm.

Der findes dog altid undtagelser i laksefiskeri og man kan ikke opstille regler, der holder hele vejen igennem. Vi har fanget masser af laks på 12 cm wobblere og selvfølgelig kan man blive ved med det hele sæsonen igennem. Erfaringen går dog i retning af flere laks på mindre wobblere - det bliver helt tydeligt på normal og lavere vandstand.

Der er sket en enorm udvikling indenfor produktionen af wobblere de senere år. I Finland er nye unge kræfter kommet til, som fokuserer mere på god holdbarhed, justeringsmuligheder og farvelægning. Eksperimenter med vægtning og form, nye værktøjer og coatings har ført til en kraftig forbedring af kvaliteten generelt.
Så i dag kan købe håndlavede wobblere, der kan holde til mange laks med mulighed for alsidig justering. Se mere om dette under wobbler tuning.

Som noget nyt er norske producenter dukket op på arenaen.

Peson er den første norskproducerede wobbler, jeg har stiftet bekendskab med. Kjell Petterson kender de fleste. Han fanger altid fisk og hans wobblere - de fanger laks!. Måske startede Kjell sin produktion, som den første af de norske?.

Peson - måske den første af de norske wobblere?. Alt andet lige fanger Kjells wobblere laks - mange laks. Her min favorit. Se Peson.

De seneste år har der i Norge været en tilgang af producenter, som er helt enestående. Det hele startede vist nok med at Stig Walberg ville forære nogle wobblere væk i en tråd på Fiskersiden.
I dag spirer det med produktioner over det meste af Norge. Så tak Stig!.
Fra de første spæde forsøg er niveauet nu så højt, at norske wobblere klarer sig fint i konkurrence med de bedste finske. Og bedre end mange. Her må nævnes i flæng: BeWa, Bitti, Eraas, GeBe, Nereid, Peson, Perkele, Vinglepilt.

Jeg har endnu kun prøvet wobblere fra to af de norske producenter, og for dem gælder, at de tangerer allerbedste finske kvalitet.

Herunder nogle få, meget få, eksempler på wobblermodeller af nyeste dato. Se mere under wobbler makers.

RR - Lasse Pauhe - har ry for at lave nogle af de bedste wobblere i Finland i dag. Storfangende, holdbare og smukt farvelagte (denne enkle favekombi er så een af mine favoritter). Wobblere fås ikke bedre end dette. Se RR vaaput.
Onkimaton - Juha laver disse storfangere og er een af de nyere finske producenter (Her een af mine favoritter - den lille fire-butt). Er på Facebook.
Perkele - Per Holmstad - har udviklet sine egne modeller efter recepten: bedst mulige holdbarhed og bedst mulig gang i vandet, med justerings mulighed. Her een af mine favoritter, som jeg bruger til både kaste- og harlingfiskeri. Se Perkele.
Eraas - Erik Ås - en af de nyere norske producenter, som også laver smykker ud over det sædvanlige. Igen er det holdbarhed og gang der er primære mål. Farvelægning er et kapitel for sig og nogle norske producenter har nærmest udviklet sig til små kunstmalere samtidig med wobbler snedkeriet. Eraas er i en klasse for sig!. Her ses een af min favoritter - Erik's Heddon klon. Se Eraas.
   

Faktisk findes der også en enkelt dansk producent.

MO - Mogens Olesen - har allerede gjort sig bemærket med fine fangster med sine wobblere. Her en ny spændende farve - en slags "simpel kineser" - som jeg har i boksen!. Se MO-wobbler.

Vær ikke bange for at eksperimentere. Prøv noget de andre ikke fisker med - og opdag nyt!..

HooGee på 6 cm. Håndlavet skum-wobbler, der har fanget masser af laks i Namsen. Lavet af Henry Grönroos, som selv fisker i Namsen.
Tomic er en amerikansk trolling wobbler i plast, som også kan bruges med held i Namsen!.

At laksefiskeriet er så lunefuldt, er netop hvad der drager de fleste fiskere. Normalt skal man næsten være uheldig, for ikke at fange en frisk opsteget laks, man har spottet og kommer i nærheden af med sin wobbler. Men man kommer på et eller andet tidspunkt uvægerligt ud for situationer, hvor intet virker. Og det selvom forholdene umiddelbart er hvad man vil kalde perfekte. Så må man pænt pakke sine teorier sammen og starte forfra!. Og det er præcis i den situation de mange spændende wobblere kommer ind. For en aktiv fisker, der søger nye veje, kan ændre fiasko til succes.

Enhver laksefisker, der fisker med wobblere, har sine favorit wobblere og jo flere laks man fanger på en favoritwobbler, jo mere tror man jo på den. Når favoritterne så pludselig svigter i en længere periode, spirer panikken og alternativer i grejboxen afprøves - ofte i hurtig rækkefølge. Tro fra fiskerens side, betyder i sådan en situation meget, for som regel er der ikke noget i vejen med wobblerne. Heldet er simpelthen opbrugt for en periode!.

På lav vandstand, kan fiskeriet gå helt i stå med de tradtionelle agn. Da kan man forsøge sig med helt små wobblere på 3-5 cm og man stort set benytte en parallel til fluefiskeren ved valg af størrelse og farver.

Her ses nogle af de mindre wobblere, der med held kan bruges, når sommeren har sat ind. Øverst en Hotta (Jurmu) på 3 cm, dernæst en 4 cm Emma og nederst en velkendt Rapala på 5 cm.

En teori er, at det er lige så let - eller kompliceret - afhængig af øjnene der ser, at vælge den rigtige wobbler/agn, som fluefiskerens valg af flue. Altså ved højt, grumset og koldt vand: store agn, stærke farver, dybt fiskeri. Ved lavt, klart og varmt vand: små agn, neutrale farver og højt fiskeri.

Man går ikke helt galt i byen ved at følge den tommelfingerregel, men små nuancer i lyset ved vejrskift, skygge eller bund ændrer farvens virkning. Farven på vandet er også vigtig, at tage hensyn til. Kan man tilpasse sit farvevalg efter omgivelserne, fanger man simpelthen flere laks. Men også med hensyn til farvevalg, går den ene teori efter den anden nedenom og hjem til tider. Vi har f.eks aldrig fanget noget på den grønne bomber, uanset forholdene, hvad utrolig mange fiskere ellers har. Derimod har vi haft held med rød og mørkegrøn. Tilfældigt?. Det viser blot hvor uforudsigeligt det er, at fiske laks (Heldigvis!!).

Wobblerens originale kroge skiftes kun, hvis de er af dårlig kvalitet eller alt for spinkle, hvad de sjældent er på håndlavede wobblere. Desuden er de håndlavede også ofte justeret til optimal gang med de kroge, som sidder på. Kommer wobbleren op med udrettede kroge (af god kvalitet) efter en fight, er det sandsynligvis fordi laksen har været holdt alt, alt for hårdt!. Men kan du klemme krogene sammen med fingrene, kan laksen også!. Og så må de skiftes.

Eagle Claw er gode kroge til laksefiskeriet. Senest er Owner kommet til med nogle meget skarpe kroge. Det er vigtigt krogene er sylespidse og det er værd at checke dem i ny og næ. Husk på de nye kemisk skærpede kroge kan man ikke slibe op igen, når de ikke længere er skarpe. Ligeledes skal krogen kunne fjedre lidt, selvfølgelig uden at knække - det giver et bedre kroghold!.

P.t. bruger jeg vistnok VMC 9626 og Kamasan NK-62.

Jeg ville gerne have dobbeltkroge på wobblerne, inspireret af Jan Grunwald og hans teori om krogningsegenskaber, men har endnu ikke fundet den helt rigtige krog.
Det ville være ønskeligt, at undgå wobblere med 3 trekroge, for fiskens skyld. Fisk med 2-krogs wobblere!. De store wobblere med 3 kroge, kan påføre laksene store unødvendige skader. Hvem har ikke set laks med en Bomber på siden af hovedet?. En krog i øjet, en i gællen og een i brystfinnen. Ikke noget kønt syn, vel?.
Bomberen går ligegodt, hvis du fjerner en krog - og hvis ikke den gør, så klem krogen ind eller bind et splithagl på øjet hvor krogen sad!.

Revideret 30/07-15


Nyt fra:

Namsen.dk

Norske Lakseelver

-gruppe

Laksefiske i NVD

Wobblergruppe


Norske Lakseelver

NVGF


Copyright - namsen.dk

Seneste opslag i Facebook-gruppen "Laksefiske i Namsen vassdraget":

Lasse Laursen updated the group photo in Laksefiske i Namsen vassdraget. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Geir Furhovden, Bjarne Bach and 23 others like this

Jon FiskumBra fiskeplass du er på der Lasse😀

2 weeks ago   ·  1
Avatar

Johnny DonnéOg når du minst venter det......biter det heller ikke :-)

2 weeks ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Ohøj!
I ønskes alle en dejlig jul og et godt nytår!.
Og tak for det gamle!
... See moreSee less

Bulle Richstad, Arne Richstad and 23 others like this

Dag ChristensenWill meet again on the banks of Namsen😉

4 weeks ago   ·  1
Avatar

Jan KølbækLige over Lasse vi ses ved Namsen god jul og godt nytår Kølbæk Samsø

3 weeks ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Årets beste "julekort" åpenbarte seg i postkassa i dag 🙂 Og med makker Henriik som holder kontroll på dagene er det bare og glede seg 🙂 God jul Anne Ovidie, Pål og resten av familien på Grande Gaard ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Jan Waage, Jørn Fornes Berg and 23 others like this

ældre kommentarer

Kenneth HerlandÅ jeg trenger bare ny sylinder 🤗

2 months ago   ·  1
Avatar

Ann-kristin VieFantastisk fin julegave da😁

2 months ago   ·  1
Avatar

Steinar BorkholmDette blir knallgøy

2 months ago   ·  1
Avatar

Arnfinn KristiansenSånn kom det i posten til meg i dag også Geir Nyhus🤣🤣🤣🤣

2 months ago   ·  3
Avatar

Odd SamuelsenFlere som gleder seg Geir! August på oss!😊🐋

2 months ago   ·  2
Avatar

Pål OkkenhaugHehehaha.😁 Det var jo bare avtalen. Julekortet åpenbarer seg vel det også etterhvert.😁

2 months ago   ·  2

1 reply

Avatar

Tom NiemannFikk "omtrent" samme julekortet gitr👍🤣

2 months ago   ·  1

2 replies

Avatar

Stig WalbergNår det kommer brev fra Kristen, regnet bøtter ned og det uler rundt husveggen så skulle det vært 31 mai. Gammelt norsk jungelord.

2 months ago   ·  3
Avatar

Kommenter

Fant ikke igjen der vi drev og diskuterte de største laksene, men jeg nevnte at det var noen hull. Et av disse hullene var 1952, hvor største laks bare var i underkant av 20 kilo. Ser ut til at vi har løst denne gåten. Det ble tatt mange tyvekiloser i 1952 og den største ser ut til å være 23,5 kg på Ristad ved John Brøndbo. Mangler fortsatt større fisk enn 16 kg i 1969 (Harry Skinstad). Ser av avisene fra 1969 at det var den dårligste sesongen i manns minne ( i flere elver) og tørkesommer, så det ble kanskje ikke tatt større laks i 1969. www.ssb.no/a/histstat/nos/nos_a371.pdf ... See moreSee less

Knut Flatås, Sveinung Kvarme and 11 others like this

Kommenter

Denne flotte wobbleren designet av Jari Lilliainen har fått navnet ”regnværswobbleren.” Men det er ikke bare å gå inn i en sportsforretning å kjøpe denne. Kortto blir produsert i småskala og nesten eneste mulighet for å få denne i skrinet er å kjøpe den på auksjon. Og da må du virkelig åpne pengeboka for å sikre deg et eksemplar. I 2016 fikk jeg endelig tak i en modell K8, men fikk ikke prøvd den rett og slett på grunn av at jeg ikke fikk fisket i gråvær/regnvær. Men i år skjedde det. Vi hadde fisket noen timer uten resultat i fint vær. På ettermiddagen kom væromslaget med gråvær, lavt skydekke og regn. Tiden var inne for å prøve. Det tok ikke lang tid før det ble fast fisk, og kort tid etter den første var landet satt nr. 2. Og nr. 3 ble landet av to av mine fiskekamerater senere på ettermiddagen. Til sammen veide de tre laksene 23 kg. Tilfeldig? Ja hvem vet. Nå skal jeg innrømme at jeg ikke har prøvd denne i annet vær, og det er som kjent våte wobblere som fisker best, uansett vær.

Det tar som regel ikke lang tid før en god wobblerfarge blir kopiert av andre. Fargen er dermed tilgengelig fra andre produsenter, og de fisker kanskje like bra. Men veldig moro å ha ”originalen” i skrinet.
Se forøvrig blogginnlegget til ”Fiskekameratene” som er delt på denne siden 3.mai i år. Her er det masse tips om fargevalg.
... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Torodd Rimstad, Thomas Olsen and 23 others like this

ældre kommentarer

Per HolmstadBeklager Jonar, men dette er en av de virkelig klassiske fargene. Alle finske produsenter lager sine varianter av den, her med litt røde prikker!

2 months ago

4 replies

Avatar

Kjell RavndalJari lager og denne med små variasjoner. Noen ganger med svake sølvstriper på gulldelen av flanken og noen ganger grønn rygg. Kinna har og hatt innslag av rød/lilla nærmest skjea.

2 months ago
Avatar

Per HolmstadLiker det. Lakker litt sånn etter humøret! :D

2 months ago   ·  1
Avatar

Jonar NynesVet du hvem som har originalen Per?

2 months ago
Avatar

Kjell RavndalMin variant over samme tema😀

2 months ago   ·  15

2 replies

Avatar

Per HolmstadHar et Joonas "värikärtta" fra 1993 der denne fargen er oppført uten røde prikker. Men har også en Joonas i denne fargen fra før Valoviehe firmaet ble opprettet, altså når Joonas på 70-80 tallet ble stemplet "KL" i leppa etter Klaus Lahtinen som er opphavet till Joonas.

2 months ago   ·  3
Avatar

Jonar NynesMen er det en god gråvær/regnvær farge, eller fungerer den uansett?

2 months ago
Avatar

Per HolmstadFønker - i sol og regn! :) Her er min variant (i matt topcoat-utgave) brukt i ginklar Målselv med sola raka veien ned i vannet. Fra i sommer - singelharling! ;)

2 months ago   ·  9
Avatar

Helge StorihleDette er regnværsfargen min fra Kortto, nesten helt lik og vanvittig effektiv 🙂 Gromme saker!!!

2 months ago   ·  5

1 reply

Avatar

Kommenter

Bra av Namsenvassdragets elveierlag. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Jon Aas, Arnfinn Kristiansen and 17 others like this

Bjørn Morten Alstadwww.namdalsavisa.no/meninger/2017/11/02/Trafikklys-og-økt-produksjon-av-oppdrettslaks-15544456.ece?fb_comment_id=1726386230736430_1726838030691250&comment_id=1726838030691250#faccae19f75654

3 months ago
Avatar

Geir EideDen samme Sandberg har vel i en tidligere uttalelse sagt at han er villig til å ofre villaksen på oppdrettsnæringens alter. Bare snakk om penger inn i statskassen, kanskje på tide å se hva man bruker våre skattepenger til ? Mannen må jo være totalt ignorant for virkeligheten eller bare steike gal !

3 months ago   ·  5

1 reply

Avatar

Gunnar KvamInviter Sandberg til Namsen, og la ham føle spenningen med laksefiske :-)

3 months ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Hva som skjer med bestanden av laksi Namsen fremover har fiskeriminister Per Sandberg det hele og fulle ansvar for, i tillegg til de som jobbet frem den nye PD-forskriften.
Forvent en voldsom oppbygging av oppdrettsanlegg rundt Namsenfjorden fremover om ingen protesterer.

www.regjeringen.no/no/aktuelt/regjeringen-skrur-pa-trafikklyset/id2577032/
... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Arnfinn Kristiansen, Jon Aas and 7 others like this

ældre kommentarer

Torger HaugenHar tagget ordfører i Overhalla som også er med i lakserådet

3 months ago   ·  2

1 reply

Avatar

Torger HaugenJan Arild Landstad. Kontakt ordfører i Grong du

3 months ago   ·  2
Avatar

Bjørn Morten AlstadIkke rart at det har vært relativt lite lus i de to siste sesongan etter den pålagte nedslaktingen og deretter brakklegging pga for mye lus på Vikna. Å bestemme vekst ut fra slike kriterier e horribelt!

3 months ago   ·  1
Avatar

Stig Gram-knutsenMen i helvæte da,ka med oss som ligger rødt da......

3 months ago
Avatar

Bjørn Morten AlstadDet e dit Namsen ska styres. "De samfunnsøkonomiske konsekvenser er betydelig større enn de negative...." Fiskeriminister Per Sandberg, 30. oktober 2017. Det han sier e i klartekst: Namsen og andre lakseelver kan ofres på oppdrettsindustriens alter. At det e rødt betyr altså heller ikke reduksjon, dersom" de samfunnsøkonomiske konsekvenser er betydelig større enn de negative." Trafikklysordningen er altså bare et spill for galleriet.

3 months ago
Avatar

Mona Marie Haugland Løe🤢

3 months ago
Avatar

Kommenter

Det ble ingen skikkelig sommerelv i sesongen 2017. Og i stedet for de vanlige høstflommene er det nå sommerelv og sommertemperatur. Bildet er fra Krukårn i dag. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Der kommer ikke nogen alternativ statistik på Namsen.dk i år. NVG har fået det lavet sådan, at der ikke længere er mulighed for at hente fangstdata for hele sæsonen.
Uvist af hvilken grund?.
... See moreSee less

Jonar NynesSynd :( Du har jo samlet mer data enn NVG.

4 months ago
Avatar

Kommenter