Website design, Bannerdesign

Menu
 
Fangstdata

Statistik

Søgning 1999-2016
Søgning - SÆSON
TOP 30 1997-2015
Årets STØRSTE


Afstøbninger, Guiding og wobblere

Skeer

Skeen, eller sluken som den hedder på norsk, har en næsten ligeså lang historie som sportsfiskeriet efter laks. Skeer blev brugt af englænderne, som også medbragte dem til Namsen, for mere end 100 år siden.

I brevet Mr. Guest sendte til en bekendt, som svar svar på spørgsmålet om hvad han fangede sin berømte 64 punds laks på, stod der: "He took a spoon!".

Englænderne medbragte lakseskeer, bl.a. fra Hardy's og lokale håndværksmænd i Namdalen var ikke sene til at kopiere de engelske skeer. Der gik dog ikke lang tid før de fik advokater på døren fra England, der ville stoppe piratkopieringen, men det blev blot starten på fremstillingen af de "rigtige" lokale skeer.

Skeerne blev håndsmedet af dygtige håndværkere, heriblandt også Isak Jørem, som lagde navn til det vel nok mest legendariske sluk af dem alle, nemlig Jørem sluken. Jørems sluker var af ypperste kvalitet og de fik hurtigt ry for at være storfangere.

Jørem sluken fremstilles ikke længere og værktøjet til fremstillingen, er idag kommet på museum ved Fiskumfossen. De Jørem sluker der i dag er i omløb, er klenodier og ikke mange ejermænd, vover at fiske med dem af frygt for at miste den. Der er således en aura af mystik og nostalgi omkring de gamle sluker og man kan være tilbøjelig til at tillægge dem magiske fangstevner!.

Vores danske rekordholder i Bjøra, Kai Jacobsen, har måske også hørt om Mr. Guest!. Kig bare på billedet her, hvor forstørrelsen afslører - en sluk!. Og mon ikke det er en Jørem, der hænger på her!?.

Alt andet lige er sluk et godt agn, som om ikke andet vil virke som en effektiv attractor!. Og det kan specielt være godt at have sådan en på, når jagten går på friske opgangslaks!.

Derfor har de fleste professionelle roere, næsten altid en ske, som et af de faste agnvalg!. Netop fordi en sluk fisker godt - og ofte kan lokke laksen til hug, enten på selve sluken eller en af de andre agn i nærheden!.
Heldigvis er det muligt, at fange laks på andre skeer end lige Isak Jørems og der er adskillige gode alternativer til Jørem skeen.

Den lokale Johansen ske, er nok det berømteste alternativ til Jørem sluken. Den produceres stadig og har i tidens løb, taget utrolig mange og store laks i Namsen. Medjå- og Overhalla sluken er også lokale skeer, som også bruges meget.

En anden dansk Jacobsen, Carl Jacobsen, en uhyre dygtig dansk producent og namsen-veteran, laver stadig håndslagne skeer!. Og de skeer han laver, er absolut det tætteste man kommer på de gamle Jørem skeer i dag!. De håndlaves hele vejen igennem og laves i flere forskellige versioner. De er kendt under navnet Skeem Jacobsen og kan bl. a. fås i Grong - eller ved at sende en mail!.

Den berømte Johansen ske, her i sølv/sølv udgave. Forhandles kun af L. Johansen i Namsos, men kan også fås på Overhalla Hotel. Johansen-skeen findes i flere størrelser og farver.

Overhalla-sluken fås i flere pladetykkelser. Den tynde kan fiskes på helt lavt vand.
Medjå skjea er en anden lokal lakseske fra Grong.
Jacobsen-skeen er noget helt for selv i sin egen klasse!. Dansk og 100% håndlavet. Her er sjæl i hver eneste hammerslag og det tætteste man i dag kommer på en Jørem-ske!. Flere modeller til forskellige dybder. Een af modellerne går 2-2,5 m under overfladen!. En meget fin ske, som kan anbefales på det stærkeste.

Når der fiskes med skeer, er en kuglelejesvirvel nærmest uundværlig, hvis man vil undgå at linen kinker.

En ulempe ved skeen er, at laksen ofte slår ved siden af, på grund af skeens ofte meget livlige og urolige gang, men det er nok også det der gør, at laksen så ofte lokkes af den!. Lokale roere, insisterer ofte på, at der er monteret en trekrog i forreste springring. For at mindske nogle af fejlhuggene, kan man evt. prøve at sætte en eller flere svirvler imellem krogen.

Man kan sikkert finde en mindre springring, men idéen er vist tydelig. Skulle ifølge Knut fra Panserlaget, betyde færre mistede laks på sluken.

I erkendelse af, at tabsprocenten på skeen er relativt høj, har flere lokale fiskere dog helt droppet at fiske med ske. Altså ikke fordi det er en dårlig agn, men kun fordi der tabes mange laks på ske. En erkendelse vi også har måttet sande, de seneste sæsoner. Det pudsige er, at vi førhen ikke mistede en eneste laks på sluk!.

Valg af størrelse og farve er også ved fiskeri med ske, afhængig af forholdene. Tidligt på sæsonen bruges oftes store, kobberfarvede skeer, senere mindre størrelser i sølv og guld. Mørk (kobber) i mørkt vejr og lyst (sølv) i lyst vejr, som tommelfingeregel. Laksen går gerne op efter skeen, selv i høj vandstand, og det ses næsten altid på overfladen, når laksen tager en sluk. Hvadenten den tages stille og roligt, eller med stor voldsomhed, som det lige så ofte sker.

På roligere dybere vand bruges Effzet meget af de lokale storfangere. Effzet er et tysk geddeblink som fås op til 40 gram, og dermed er noget tungere end de lokale skeer. Effzet'en har taget mange store laks i Namsen. Bl. a. en 24,8 kg på Foss/Engstad og på samme vald tog Jonar en 18,7 kilos på samme agn i 2008.

Man kan også hente inspiration fra trolling fiskerne, både i udlandet og herhjemme. F. eks. har flere yngre fiskere i Namsen haft held med f. eks. Apex, Tomic og andre af de velfangende trolling agn.

Senere på sæsonen på lav vandstand, får man ofte gode resultater ved brug af små og lette blink. Men en stor Johansen nr. 1, kan i nogle tilfælde provokere/chokere til hug.

Revideret 24/06-10


Nyt fra:

Namsen.dk

Norske Lakseelver

-gruppe

Laksefiske i NVD

Wobblergruppe


Norske Lakseelver

NVGF


Copyright - namsen.dk

Seneste opslag i Facebook-gruppen "Laksefiske i Namsen vassdraget":

Lasse Laursen updated the group photo in Laksefiske i Namsen vassdraget. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Geir Furhovden, Bjarne Bach and 23 others like this

Jon FiskumBra fiskeplass du er på der Lasse😀

2 weeks ago   ·  1
Avatar

Johnny DonnéOg når du minst venter det......biter det heller ikke :-)

2 weeks ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Ohøj!
I ønskes alle en dejlig jul og et godt nytår!.
Og tak for det gamle!
... See moreSee less

Bulle Richstad, Arne Richstad and 23 others like this

Dag ChristensenWill meet again on the banks of Namsen😉

4 weeks ago   ·  1
Avatar

Jan KølbækLige over Lasse vi ses ved Namsen god jul og godt nytår Kølbæk Samsø

3 weeks ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Årets beste "julekort" åpenbarte seg i postkassa i dag 🙂 Og med makker Henriik som holder kontroll på dagene er det bare og glede seg 🙂 God jul Anne Ovidie, Pål og resten av familien på Grande Gaard ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Jan Waage, Jørn Fornes Berg and 23 others like this

ældre kommentarer

Kenneth HerlandÅ jeg trenger bare ny sylinder 🤗

2 months ago   ·  1
Avatar

Ann-kristin VieFantastisk fin julegave da😁

2 months ago   ·  1
Avatar

Steinar BorkholmDette blir knallgøy

2 months ago   ·  1
Avatar

Arnfinn KristiansenSånn kom det i posten til meg i dag også Geir Nyhus🤣🤣🤣🤣

2 months ago   ·  3
Avatar

Odd SamuelsenFlere som gleder seg Geir! August på oss!😊🐋

2 months ago   ·  2
Avatar

Pål OkkenhaugHehehaha.😁 Det var jo bare avtalen. Julekortet åpenbarer seg vel det også etterhvert.😁

2 months ago   ·  2

1 reply

Avatar

Tom NiemannFikk "omtrent" samme julekortet gitr👍🤣

2 months ago   ·  1

2 replies

Avatar

Stig WalbergNår det kommer brev fra Kristen, regnet bøtter ned og det uler rundt husveggen så skulle det vært 31 mai. Gammelt norsk jungelord.

2 months ago   ·  3
Avatar

Kommenter

Fant ikke igjen der vi drev og diskuterte de største laksene, men jeg nevnte at det var noen hull. Et av disse hullene var 1952, hvor største laks bare var i underkant av 20 kilo. Ser ut til at vi har løst denne gåten. Det ble tatt mange tyvekiloser i 1952 og den største ser ut til å være 23,5 kg på Ristad ved John Brøndbo. Mangler fortsatt større fisk enn 16 kg i 1969 (Harry Skinstad). Ser av avisene fra 1969 at det var den dårligste sesongen i manns minne ( i flere elver) og tørkesommer, så det ble kanskje ikke tatt større laks i 1969. www.ssb.no/a/histstat/nos/nos_a371.pdf ... See moreSee less

Knut Flatås, Sveinung Kvarme and 11 others like this

Kommenter

Denne flotte wobbleren designet av Jari Lilliainen har fått navnet ”regnværswobbleren.” Men det er ikke bare å gå inn i en sportsforretning å kjøpe denne. Kortto blir produsert i småskala og nesten eneste mulighet for å få denne i skrinet er å kjøpe den på auksjon. Og da må du virkelig åpne pengeboka for å sikre deg et eksemplar. I 2016 fikk jeg endelig tak i en modell K8, men fikk ikke prøvd den rett og slett på grunn av at jeg ikke fikk fisket i gråvær/regnvær. Men i år skjedde det. Vi hadde fisket noen timer uten resultat i fint vær. På ettermiddagen kom væromslaget med gråvær, lavt skydekke og regn. Tiden var inne for å prøve. Det tok ikke lang tid før det ble fast fisk, og kort tid etter den første var landet satt nr. 2. Og nr. 3 ble landet av to av mine fiskekamerater senere på ettermiddagen. Til sammen veide de tre laksene 23 kg. Tilfeldig? Ja hvem vet. Nå skal jeg innrømme at jeg ikke har prøvd denne i annet vær, og det er som kjent våte wobblere som fisker best, uansett vær.

Det tar som regel ikke lang tid før en god wobblerfarge blir kopiert av andre. Fargen er dermed tilgengelig fra andre produsenter, og de fisker kanskje like bra. Men veldig moro å ha ”originalen” i skrinet.
Se forøvrig blogginnlegget til ”Fiskekameratene” som er delt på denne siden 3.mai i år. Her er det masse tips om fargevalg.
... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Torodd Rimstad, Thomas Olsen and 23 others like this

ældre kommentarer

Per HolmstadBeklager Jonar, men dette er en av de virkelig klassiske fargene. Alle finske produsenter lager sine varianter av den, her med litt røde prikker!

2 months ago

4 replies

Avatar

Kjell RavndalJari lager og denne med små variasjoner. Noen ganger med svake sølvstriper på gulldelen av flanken og noen ganger grønn rygg. Kinna har og hatt innslag av rød/lilla nærmest skjea.

2 months ago
Avatar

Per HolmstadLiker det. Lakker litt sånn etter humøret! :D

2 months ago   ·  1
Avatar

Jonar NynesVet du hvem som har originalen Per?

2 months ago
Avatar

Kjell RavndalMin variant over samme tema😀

2 months ago   ·  15

2 replies

Avatar

Per HolmstadHar et Joonas "värikärtta" fra 1993 der denne fargen er oppført uten røde prikker. Men har også en Joonas i denne fargen fra før Valoviehe firmaet ble opprettet, altså når Joonas på 70-80 tallet ble stemplet "KL" i leppa etter Klaus Lahtinen som er opphavet till Joonas.

2 months ago   ·  3
Avatar

Jonar NynesMen er det en god gråvær/regnvær farge, eller fungerer den uansett?

2 months ago
Avatar

Per HolmstadFønker - i sol og regn! :) Her er min variant (i matt topcoat-utgave) brukt i ginklar Målselv med sola raka veien ned i vannet. Fra i sommer - singelharling! ;)

2 months ago   ·  9
Avatar

Helge StorihleDette er regnværsfargen min fra Kortto, nesten helt lik og vanvittig effektiv 🙂 Gromme saker!!!

2 months ago   ·  5

1 reply

Avatar

Kommenter

Bra av Namsenvassdragets elveierlag. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Jon Aas, Arnfinn Kristiansen and 17 others like this

Bjørn Morten Alstadwww.namdalsavisa.no/meninger/2017/11/02/Trafikklys-og-økt-produksjon-av-oppdrettslaks-15544456.ece?fb_comment_id=1726386230736430_1726838030691250&comment_id=1726838030691250#faccae19f75654

3 months ago
Avatar

Geir EideDen samme Sandberg har vel i en tidligere uttalelse sagt at han er villig til å ofre villaksen på oppdrettsnæringens alter. Bare snakk om penger inn i statskassen, kanskje på tide å se hva man bruker våre skattepenger til ? Mannen må jo være totalt ignorant for virkeligheten eller bare steike gal !

3 months ago   ·  5

1 reply

Avatar

Gunnar KvamInviter Sandberg til Namsen, og la ham føle spenningen med laksefiske :-)

3 months ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Hva som skjer med bestanden av laksi Namsen fremover har fiskeriminister Per Sandberg det hele og fulle ansvar for, i tillegg til de som jobbet frem den nye PD-forskriften.
Forvent en voldsom oppbygging av oppdrettsanlegg rundt Namsenfjorden fremover om ingen protesterer.

www.regjeringen.no/no/aktuelt/regjeringen-skrur-pa-trafikklyset/id2577032/
... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Arnfinn Kristiansen, Jon Aas and 7 others like this

ældre kommentarer

Torger HaugenHar tagget ordfører i Overhalla som også er med i lakserådet

3 months ago   ·  2

1 reply

Avatar

Torger HaugenJan Arild Landstad. Kontakt ordfører i Grong du

3 months ago   ·  2
Avatar

Bjørn Morten AlstadIkke rart at det har vært relativt lite lus i de to siste sesongan etter den pålagte nedslaktingen og deretter brakklegging pga for mye lus på Vikna. Å bestemme vekst ut fra slike kriterier e horribelt!

3 months ago   ·  1
Avatar

Stig Gram-knutsenMen i helvæte da,ka med oss som ligger rødt da......

3 months ago
Avatar

Bjørn Morten AlstadDet e dit Namsen ska styres. "De samfunnsøkonomiske konsekvenser er betydelig større enn de negative...." Fiskeriminister Per Sandberg, 30. oktober 2017. Det han sier e i klartekst: Namsen og andre lakseelver kan ofres på oppdrettsindustriens alter. At det e rødt betyr altså heller ikke reduksjon, dersom" de samfunnsøkonomiske konsekvenser er betydelig større enn de negative." Trafikklysordningen er altså bare et spill for galleriet.

3 months ago
Avatar

Mona Marie Haugland Løe🤢

3 months ago
Avatar

Kommenter

Det ble ingen skikkelig sommerelv i sesongen 2017. Og i stedet for de vanlige høstflommene er det nå sommerelv og sommertemperatur. Bildet er fra Krukårn i dag. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Der kommer ikke nogen alternativ statistik på Namsen.dk i år. NVG har fået det lavet sådan, at der ikke længere er mulighed for at hente fangstdata for hele sæsonen.
Uvist af hvilken grund?.
... See moreSee less

Jonar NynesSynd :( Du har jo samlet mer data enn NVG.

4 months ago
Avatar

Kommenter