Website design, Bannerdesign

Menu
 
Fangstdata

Statistik

Søgning 1999-2016
Søgning - SÆSON
TOP 30 1997-2015
Årets STØRSTE


Afstøbninger, Guiding og wobblere

Grej til Harling

Vejledende kan man sige, at spinkelt og dårligt grej ikke hører hjemme ved en storlakseelv, og slet ikke ved Namsen i juni måned, hvor forholdene kan være voldsomme, både med hensyn til vandet og laksen. Det vil være ærgerligt, at miste en af de helt store, på grund af for spinkelt grej, eller slet og ret dårligt grej i det hele taget. 
Desuden bør man jo også tænke på laksen, som ofte river line og agn, hvis det er for spinkelt. Den må så lide en uvis skæbne.

Englænderne stillede heller ikke op med svagt grej!. Kraftige greenheart stænger og tyk silkeline på enkle hjul, har klaret mangen lakseduel med "monster-laks", men selv dette grej er af og til også kommet til kort overfor laks af jætte-størrelse!.


Centerpins og lange stænger!.

Valg af grej er og bliver i høj grad også et spørgsmål om, hvad man kan lide at fiske med. Efterhånden som man får mere og mere erfaring, ændrer kravene til grejet sig og man kan ikke sige, at en bestemt type grej er bedre end noget andet, så længe det blot er tilpasset til laksefiskeri!. Det er almindeligvis sådan, at det man kender godt og er vant til at bruge, føler man sig mest tryg ved og som begynder kaster man sig normalt ikke ud i de vilde eksperimenter da det i første omgang drejer sig om at fange en laks!.

Siden starten af mit fiskeri i 1990 har jeg prøvet en masse forskellige grej-sammensætninger. Fra forholdsvis tynde liner (0.38), korte og lidt stive 10-11 fods stænger og Ambassadeurs/Calcutta 400/700, som det foretrukne udstyr, er jeg idag endt op med lange forholdsvis bløde stænger, gamle centerpins og 0.50 line. Unægtelig en forandring!. For så vidt fungerer korte stænger og multihjul glimrende og effektivt. Men netop det, at der i disse tider snakkes så meget om effektivt og fokuseres så meget på længst, mest, størst o. s. v., fik mig til at gå den anden vej søge glæden, eventyret og selve sjælen i laksefiskeriet!. Det klassiske laksefiskeri!.

Således inspireret af bl. a. Hr. Henrik Steenbjerge, som fisker med Longstone, gamle billeder, bøger, blade og fortællinger, blev min nysgerrighed og søgen omsat til praksis. Efter et par sæsoner og nogle formidable fights, er jeg ganske enkelt solgt. Så nu om stunder fisker jeg stort set med den samme type grej, som de gjorde for 50 år siden!. Ikke opmuntrende for grejproducenterne, men kuglelejer, udveksling, fly-aluminium o.s.v., er så uendeligt ligegyldigt, når først man har hørt "sangen" fra en Silex og fået nogle slag over fingrene!. Skøheden i det enkle og funktionelle setup passer godt til KISS konceptet - Keep It Simple Stupid!.

Linen

Som udgangspunkt ved valg af grej, er det efter min mening, en go idé at starte med linen. Om brug og valg af liner har jeg før skrevet og selv jeg er jo blevet klogere!. Min makker og jeg fiskede i årevis med 0.38, udfra den overbevisning at det gav flere fisk end en tykkere line. Vi fangede mange laks, også store laks op til 16,5 kg med 0.38 linen. Vi forsøgte faktisk med tykkere line en sæson og fangede da kun een laks i premiere-ugen, mens bådene rundt om os fiskede godt!. Skylden faldt prompte på linen, der den sæson var blevet øget til 0.42!!. Ja, vejen til h...... er som bekendt brolagt med gode undskyldninger.

Det gik jo da også godt i årevis, lige indtil en dag en rigtig sværing tog fat. Den mistede vi alene på grund af linens tykkelse! ("Ja, ja, jeg ved godt jeg ikke skulle have presset den så hårdt til sidst!"). Linen tog nemlig skade af stød og skrab mod sten under fighten!. Den var flere steder næsten slidt igennem, udover der hvor den var sprunget, selvfølgelig. Som roer har jeg også set fiskere, miste store laks på grund af for tynd line.
Erfarne fiskere, som hævder tynd line giver flere fisk, ærgrer sig akkurat ligeså meget, når drømmelaksen flår en tynd line i stykker!. Jeg siger ikke, at det ikke kan lade sig gøre at lande en skikkelig storlaks på tynd line, men det kræver held over det sædvanlige. Det er også en dum og unødvendig chance at tage, når det i de fleste tilfælde er helt uden betydning, hvor tyk linen er. Det vil også kræve en ellers unødvendig lang fight med stor laks, hvis linen er for tynd.

Hvor tyk skal linen da så være?. Jonar rystede som nævnt på hovedet, da han så jeg brugte 0.38. Han anbefalede 0.50, som en god tykkelse, og det har jeg faktisk brugt lige siden - og med stor succés, for nu taber jeg ikke fisk på grund af sprængte liner længere!. (Nu nøjes jeg med at tabe dem af de andre grunde!). Det kan virke voldsomt, men det er også voldsomme fisk man kan komme ud for!. Så sent som i 2005, mistede min makker og jeg en stor laks, som slog sig af wobbleren og på linen kunne efterfølgende ses skader, som en 0.38 ikke havde klaret!.

"Troldmanden fra Trondheim", Tor Hansen, brugte altid 0.70 på hjulene, når han fiskede fra båd på høj vandstand. Også på normal vandstand, men så monterede han blot et forfang på 2 m 0.50 og i lav elv i solblankt vejr, et forfang på 0.40 til fluer!. For som han sagde: "Det er bedre å kjøre sikkert med 0.70 enn å miste laksen med 0.40!". Han har jo evig ret og samtidig slipper man for at skifte line hvert år!. Er det mon tilfældigt, at manden har kunnet lande 22 laks over 20 kg - og nogle af endda godt over??. Næppe!. Tyk line er absolut en del af hemmeligheden i denne bedrift!.

Jeg fik opmuntrende ord fra valdejer Åge Hagerup, da han så mit grej: "Du har en chance med det grej, hvis den helt store skulle slå på". Sagt i spøg eller alvor, kan man selv afgøre, men han har jo ret. For mit hjul rummer mere end 300 m 0.50 af bedste kvalitet!.

Nogle fiskere bruger fireline. Jeg har ingen erfaringer med det. Og det får jeg heller ikke, alene af den grund, at det er meget værre for miljøet. Det kan da fange fisk og der er landet store laks med fireline, men de selvsamme fiskere, hævder at de går tilbage til mono igen. For godt nok er fireline er stærkt i direkte træk, men det er det ikke overfor stød og skrab mod sten!. Ej heller får man elasticitet, som afhjælper hårde slag og ryk.

Linens tykkelse får dermed indflydelse på hvilket hjul man kan benytte, hvis man som udgangspunkt gerne vil have mindst 200 m line på hjulet!. Laks kan tage udløb langt over hundrede meter og det er også hændt mere end een gang, at laks har tømt hjul med 200 m line!. En Ambassadeur 7000 kan tage 225 m 0.50 og Calcutta 700 ca. det samme. Det er altså den størrelsesorden vi befinder os i, hvis man vil fiske rimelig sikkert og være godt forberedt, den dag den store slår på!.

Hjul

Hjulet er den enhed, der oftest fejler under en fight med laks, så det bør absolut være af god og troværdig kvalitet. Op gennem 50'erne og 60'erne brugtes centrepin-hjul meget i Namsen, indtil multihjulene kom frem og blev populære. De gamle englændere havde heller ikke andet. Det var hjul, som f.eks. Hardy´s Perfect, Longstone og Silex modeller, Hørgårds laksesneller og danske CAMO. Disse hjul er jo stort set det samme, som de moderne højspolefluehjul. Den dag i dag, bruges de gamle hjul stadig af enkelte i Namsen, og til trolling i Canada er hjultypen faktisk den absolut foretrukne, fremfor multiplikatorhjul!.

Men hvorfor bruges de simple hjul i stedet for multihjul?. Grundene kan jo bl. a. være, at der er mere "musik" i sådan et hjul, det er enkelt at benytte, let at vedligeholde og - nærmest uopslideligt!. Smukt i al sin enkelhed!.

Som bådfisker, har man heller ikke brug for at kaste, agnene søsættes blot. Derimod har man brug for en god bremse og et driftsikkert hjul, der kan rumme noget line. De krav opfyldes let af centrepin hjul, men de kan til gengæld kun bruges til fiskeri, hvor man ikke har brug for at kaste langt!.


Børge brugte også centerpins.

Men multihjul vil almindeligvis være et godt valg, hvis man ikke vil kaste sig ud i det med centrepins. Multihjul er næsten den eneste hjultype man ser i dag og blandt bådfiskerne ved Namsen, er Ambassadeur 7000 vel nok det mest almindelige hjul. Der kan være godt med line og det er driftsikkert.

Hvis man vil prøve det klassiske fiskeri med centerpins, kan man jo starte med at rigge sit 2-hånds fluegrej om!. Centerpins behøver ikke være gamle eller hedde Hardy. Har man moderne højspole fluehjul ved hånden, vil jeg tro de er rigtig gode at bruge til harling!. Bare sørg for, at der ikke kan opstå overløb, uanset hvad der sker!. En gammel Longstone kan ikke lave overløb, hvis knarren er tilkoblet og det er jo dejligt enkelt!.


Hardy Longstone i godt selskab

Jeg har fisket med Hardy Silex, men er endt op med Hardy Longstone's som det foretrukne i mange år. Det er ikke særlig kønt, men har masser af charme. Oprindeligt et hjul til havfiskeri, og ligheden med en snelle er ikke fjern!.
Mit første fik jeg fat i på Ebay og det lignede noget, der havde været med i krigen!. Det var fra Canada og ejeren lagde ikke skjul på det havde arbejdet og var godt brugt. Han sendte endog billeder med af nogle af hans fangster. Derovre bruges de i stor stil til mooching, som det kaldes, dørgning efter laks!. Jeg gav 60 Can. $ for det og hjulet fungerer fantastisk den dag i dag!. Senere har jeg købt flere på Ebay og her kan man være heldig at finde et nyt Longstone til ca. 300 $.


Islander MR3 og Hardy Longstone

Alting har sin tid og af ren og skær nysgerrighed har jeg kigget lidt efter andre centerpins. Det endte med jeg fik et canadisk bygget Islander hjul på prøve. Det fik jeg og min makker testet i 2011. Vi var så heldige, at få de bedste testbetingelser man kan tænke sig, nemlig store laks på krogen. Og hjulet var helt fantastisk. Læs mere om Islander.

Stænger

Stangen bør som hjulet også være af god kvalitet. Det er ikke så sjovt, at stå med et bundstykke i hånden og en 16 kilos laks + et topstykke i den anden ende!. Længden på 10 -11 fod er almindelig, nogle foretrækker stænger på 12-13 fod, og atter andre foretrækker de korte trolling-bådstænger.
Til harling er jeg, som før nævnt, endt med at benytte lange stænger. Fra de forholdsvis korte 10 og 11 fods stænger, som ellers fungerer fint, er jeg gået over til at bruge stænger på 13 - 14 - 15 fod. De fungerer bare bedre for mig!. Jeg synes det er langt sjovere at fighte fisk og man har bedre styr på laksen. I båden kan man få mere spredning på agnene, hvis det ønskes og samtidig er det også meget nemmere at se om agnene går rigtigt!. Nogle af de gamle påstår at agnene går bedre med de lange stænger, men om det har sin rigtighed ved jeg ikke.

Eminente harling-stænger, kan f. eks. fås ved at købe gamle 15 fods fluestænger og bygge dem om. Håndtaget flytter vi lidt op mod midten og evt. kan man klippe en fod af spidsen, hvis man synes stangen er for blød. Eller man kan bruge sine fluestænger, som de er!.

Jeg bruger også stadig Shimanos Technium DF SL390, en spinnestang på 13 fod 20 - 80 gram, som er en super laksestang. Har flyttet stangholderen lidt så den passer bedre til centerpins. Det er en dejlig kraftig stang, uden at være for stiv. Hvis en 20 kilos slår på den, vil den få sit at se til!. Men selv med en 4 kilos laks, gives en helt anderledes og bedre føling med sådan en stang end med en kort 10 fods.

Som besøgende eller nybegynder klarer man sig dog meget fint med kortere stænger og der er ingen grund til at springe til at købe lange stænger og oldtids-udstyr, hvis man ikke er til det. Det fungerer ligeså godt med standard laksegrej og kortere stænger. Tænk blot på hvad der hales ombord af laks med de korte trolling stænger!. I Alta benyttes f. eks. meget korte stænger af de lokale og man mener det er et levn fra tiden, hvor der var meget tyvfiskeri i Alta. En kort stang, er jo meget nemmere at skjule (Thorbjørn Tufte: Alta er elva!).

Omvendt - bliver man bidt at laksefiskeriet på Namsen og har til hensigt at dyrke det. Ja, så kan jeg kun anbefale, at prøve old-style grej. Snyd ikke Dem selv for mere sjov end højest nødvendigt!.

Revideret 05-02-2011


Nyt fra:

Namsen.dk

Norske Lakseelver

-gruppe

Laksefiske i NVD

Wobblergruppe


Norske Lakseelver

NVGF


Copyright - namsen.dk

Seneste opslag i Facebook-gruppen "Laksefiske i Namsen vassdraget":

Lasse Laursen updated the group photo in Laksefiske i Namsen vassdraget. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Geir Furhovden, Bjarne Bach and 23 others like this

Jon FiskumBra fiskeplass du er på der Lasse😀

2 weeks ago   ·  1
Avatar

Johnny DonnéOg når du minst venter det......biter det heller ikke :-)

2 weeks ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Ohøj!
I ønskes alle en dejlig jul og et godt nytår!.
Og tak for det gamle!
... See moreSee less

Bulle Richstad, Arne Richstad and 23 others like this

Dag ChristensenWill meet again on the banks of Namsen😉

4 weeks ago   ·  1
Avatar

Jan KølbækLige over Lasse vi ses ved Namsen god jul og godt nytår Kølbæk Samsø

3 weeks ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Årets beste "julekort" åpenbarte seg i postkassa i dag 🙂 Og med makker Henriik som holder kontroll på dagene er det bare og glede seg 🙂 God jul Anne Ovidie, Pål og resten av familien på Grande Gaard ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Jan Waage, Jørn Fornes Berg and 23 others like this

ældre kommentarer

Kenneth HerlandÅ jeg trenger bare ny sylinder 🤗

2 months ago   ·  1
Avatar

Ann-kristin VieFantastisk fin julegave da😁

2 months ago   ·  1
Avatar

Steinar BorkholmDette blir knallgøy

2 months ago   ·  1
Avatar

Arnfinn KristiansenSånn kom det i posten til meg i dag også Geir Nyhus🤣🤣🤣🤣

2 months ago   ·  3
Avatar

Odd SamuelsenFlere som gleder seg Geir! August på oss!😊🐋

2 months ago   ·  2
Avatar

Pål OkkenhaugHehehaha.😁 Det var jo bare avtalen. Julekortet åpenbarer seg vel det også etterhvert.😁

2 months ago   ·  2

1 reply

Avatar

Tom NiemannFikk "omtrent" samme julekortet gitr👍🤣

2 months ago   ·  1

2 replies

Avatar

Stig WalbergNår det kommer brev fra Kristen, regnet bøtter ned og det uler rundt husveggen så skulle det vært 31 mai. Gammelt norsk jungelord.

2 months ago   ·  3
Avatar

Kommenter

Fant ikke igjen der vi drev og diskuterte de største laksene, men jeg nevnte at det var noen hull. Et av disse hullene var 1952, hvor største laks bare var i underkant av 20 kilo. Ser ut til at vi har løst denne gåten. Det ble tatt mange tyvekiloser i 1952 og den største ser ut til å være 23,5 kg på Ristad ved John Brøndbo. Mangler fortsatt større fisk enn 16 kg i 1969 (Harry Skinstad). Ser av avisene fra 1969 at det var den dårligste sesongen i manns minne ( i flere elver) og tørkesommer, så det ble kanskje ikke tatt større laks i 1969. www.ssb.no/a/histstat/nos/nos_a371.pdf ... See moreSee less

Knut Flatås, Sveinung Kvarme and 11 others like this

Kommenter

Denne flotte wobbleren designet av Jari Lilliainen har fått navnet ”regnværswobbleren.” Men det er ikke bare å gå inn i en sportsforretning å kjøpe denne. Kortto blir produsert i småskala og nesten eneste mulighet for å få denne i skrinet er å kjøpe den på auksjon. Og da må du virkelig åpne pengeboka for å sikre deg et eksemplar. I 2016 fikk jeg endelig tak i en modell K8, men fikk ikke prøvd den rett og slett på grunn av at jeg ikke fikk fisket i gråvær/regnvær. Men i år skjedde det. Vi hadde fisket noen timer uten resultat i fint vær. På ettermiddagen kom væromslaget med gråvær, lavt skydekke og regn. Tiden var inne for å prøve. Det tok ikke lang tid før det ble fast fisk, og kort tid etter den første var landet satt nr. 2. Og nr. 3 ble landet av to av mine fiskekamerater senere på ettermiddagen. Til sammen veide de tre laksene 23 kg. Tilfeldig? Ja hvem vet. Nå skal jeg innrømme at jeg ikke har prøvd denne i annet vær, og det er som kjent våte wobblere som fisker best, uansett vær.

Det tar som regel ikke lang tid før en god wobblerfarge blir kopiert av andre. Fargen er dermed tilgengelig fra andre produsenter, og de fisker kanskje like bra. Men veldig moro å ha ”originalen” i skrinet.
Se forøvrig blogginnlegget til ”Fiskekameratene” som er delt på denne siden 3.mai i år. Her er det masse tips om fargevalg.
... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Torodd Rimstad, Thomas Olsen and 23 others like this

ældre kommentarer

Per HolmstadBeklager Jonar, men dette er en av de virkelig klassiske fargene. Alle finske produsenter lager sine varianter av den, her med litt røde prikker!

2 months ago

4 replies

Avatar

Kjell RavndalJari lager og denne med små variasjoner. Noen ganger med svake sølvstriper på gulldelen av flanken og noen ganger grønn rygg. Kinna har og hatt innslag av rød/lilla nærmest skjea.

2 months ago
Avatar

Per HolmstadLiker det. Lakker litt sånn etter humøret! :D

2 months ago   ·  1
Avatar

Jonar NynesVet du hvem som har originalen Per?

2 months ago
Avatar

Kjell RavndalMin variant over samme tema😀

2 months ago   ·  15

2 replies

Avatar

Per HolmstadHar et Joonas "värikärtta" fra 1993 der denne fargen er oppført uten røde prikker. Men har også en Joonas i denne fargen fra før Valoviehe firmaet ble opprettet, altså når Joonas på 70-80 tallet ble stemplet "KL" i leppa etter Klaus Lahtinen som er opphavet till Joonas.

2 months ago   ·  3
Avatar

Jonar NynesMen er det en god gråvær/regnvær farge, eller fungerer den uansett?

2 months ago
Avatar

Per HolmstadFønker - i sol og regn! :) Her er min variant (i matt topcoat-utgave) brukt i ginklar Målselv med sola raka veien ned i vannet. Fra i sommer - singelharling! ;)

2 months ago   ·  9
Avatar

Helge StorihleDette er regnværsfargen min fra Kortto, nesten helt lik og vanvittig effektiv 🙂 Gromme saker!!!

2 months ago   ·  5

1 reply

Avatar

Kommenter

Bra av Namsenvassdragets elveierlag. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Jon Aas, Arnfinn Kristiansen and 17 others like this

Bjørn Morten Alstadwww.namdalsavisa.no/meninger/2017/11/02/Trafikklys-og-økt-produksjon-av-oppdrettslaks-15544456.ece?fb_comment_id=1726386230736430_1726838030691250&comment_id=1726838030691250#faccae19f75654

3 months ago
Avatar

Geir EideDen samme Sandberg har vel i en tidligere uttalelse sagt at han er villig til å ofre villaksen på oppdrettsnæringens alter. Bare snakk om penger inn i statskassen, kanskje på tide å se hva man bruker våre skattepenger til ? Mannen må jo være totalt ignorant for virkeligheten eller bare steike gal !

3 months ago   ·  5

1 reply

Avatar

Gunnar KvamInviter Sandberg til Namsen, og la ham føle spenningen med laksefiske :-)

3 months ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Hva som skjer med bestanden av laksi Namsen fremover har fiskeriminister Per Sandberg det hele og fulle ansvar for, i tillegg til de som jobbet frem den nye PD-forskriften.
Forvent en voldsom oppbygging av oppdrettsanlegg rundt Namsenfjorden fremover om ingen protesterer.

www.regjeringen.no/no/aktuelt/regjeringen-skrur-pa-trafikklyset/id2577032/
... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Arnfinn Kristiansen, Jon Aas and 7 others like this

ældre kommentarer

Torger HaugenHar tagget ordfører i Overhalla som også er med i lakserådet

3 months ago   ·  2

1 reply

Avatar

Torger HaugenJan Arild Landstad. Kontakt ordfører i Grong du

3 months ago   ·  2
Avatar

Bjørn Morten AlstadIkke rart at det har vært relativt lite lus i de to siste sesongan etter den pålagte nedslaktingen og deretter brakklegging pga for mye lus på Vikna. Å bestemme vekst ut fra slike kriterier e horribelt!

3 months ago   ·  1
Avatar

Stig Gram-knutsenMen i helvæte da,ka med oss som ligger rødt da......

3 months ago
Avatar

Bjørn Morten AlstadDet e dit Namsen ska styres. "De samfunnsøkonomiske konsekvenser er betydelig større enn de negative...." Fiskeriminister Per Sandberg, 30. oktober 2017. Det han sier e i klartekst: Namsen og andre lakseelver kan ofres på oppdrettsindustriens alter. At det e rødt betyr altså heller ikke reduksjon, dersom" de samfunnsøkonomiske konsekvenser er betydelig større enn de negative." Trafikklysordningen er altså bare et spill for galleriet.

3 months ago
Avatar

Mona Marie Haugland Løe🤢

3 months ago
Avatar

Kommenter

Det ble ingen skikkelig sommerelv i sesongen 2017. Og i stedet for de vanlige høstflommene er det nå sommerelv og sommertemperatur. Bildet er fra Krukårn i dag. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Der kommer ikke nogen alternativ statistik på Namsen.dk i år. NVG har fået det lavet sådan, at der ikke længere er mulighed for at hente fangstdata for hele sæsonen.
Uvist af hvilken grund?.
... See moreSee less

Jonar NynesSynd :( Du har jo samlet mer data enn NVG.

4 months ago
Avatar

Kommenter