Website design, Bannerdesign

Menu
 
Fangstdata

Statistik

Søgning 1999-2016
Søgning - SÆSON
TOP 30 1997-2015
Årets STØRSTE


Afstøbninger, Guiding og wobblere

De gamle dage

Der går mange historier om hvor godt fiskeriet var i gamle dage. Dengang transporten foregik med hestevogn. Eller bare dengang bedstefar eller far fiskede. Vi har nok alle drømt om, at opleve de gode gamle dage med masser af store laks. Kigget på billeder af de smukkeste steder og set billeder af fiskere med storlaks. Og hvem har ikke drømt sig til et af de mange berømte og sagnomspundne laksevande i Norge?.

Svend Saabyes beretning fra Rauma i bogen "Lystfiskerliv" og billeder af bl. a. "Munken" i Napp og Nytt, gjorde dybt indtryk på mig i drengeårene, hvor laksefiskeri forekom mig at være noget helt uopnåeligt. Ved besøg sidenhen, har mine drømme også fået næring ved brederne af legendariske laksevande, som bl. a. åroy, Lærdalselven og Malangsfossen. Kendt for mange og store laks og ikke mindst en fantastisk natur.

Namsen er ingen undtagelse i det selskab. En majestætisk strøm, der blev opdaget af sportsfiskere i begyndelsen af 1800-tallet og også her domineredes af velhavende englændere indtil 2. Verdenskrig.

Udsigt nedover Fiskumfossen

Med sit fald på ca. 35 m. og ca. 1 million liter vand i sekundet ved god vandføring, var Fiskumfossen stoppestedet for laksen (før laksetrappen blev bygget). Til udløbet i Namsos, er der ca. 50 km fantastisk laksevand, som med sin pragt og størrelse nok har gjort stort indtryk på de første sportsfiskere der ankom. I Martin Bjerkens bog "Laksefisket i Namsen og de andre elvene i Namdalen" (Namdal Historielag) får man en fin historisk oversigt over deres tilstedeværelse i Namdalen. Ligeledes er der fine beskrivelser i "Two Summers in Norway" af William Belton (den kan i øvrigt frit downloades fra internettet her). Det var heller ikke småting englænderne oplevede, og vel netop derfor lavede de langtidskontrakter og kom tilbage år efter år. Det må have været det rene svir, at fiske en enkelt eller to både fra Fiskumfoss til Grong.

Fiskestrækkene var meget længere dengang og på turene var der almindeligvis 2 roere og en fisker i båden. Det var overklepperen, den mest erfarne, der havde en klepper med. Fiskeren skulle kun bekymre sig om fiskeriet. Det var hårdt arbejde at ro og stage båden flere kilometer tilbage mod strømmen og når der var bekneb for roere, kunne tjenestefolkene godt risikere at skulle stille til roning!.

Herren på biledet er Mr. Charles Thellusen, der i en årrække fiskede på Grande. En dagsfangst som denne, er i nyere tid meget sjælden, især hvad angår størrelsen på laksene. Umiddelbart vil jeg skyde de "små" til at være omkring 10 kg!. Historien melder ikke noget om konens andel i fangsten!.

Englænderne var kendt for at fiske med flue, men sjovt nok er det ofte en ske der sidder på hjulet!.


Der er mange eksempler på sådanne fangster i bøger og skrifter og naturligt nok, er det jo også mere spændende end 0-dage og mistede fisk!. Så selv dengang var man ofre for medierne, kan man vel sige!. Alligevel er der ingen tvivl om, at der i gamle dage var flere og større laks. Det bevises af utallige skrifter og beretninger. Mange fantastiske fangster er gjort i Namsen og Mr. Guest står nok for en af de mest kendte fra gammel tid.

Men selv i gamle dage, endda før havfiskeriet blev rigtig effektivt, kunne laksefiskere opleve dårlige perioder. Således også som engang i sidst i 20-erne, hvor et par fiskere i hele Juli "kun" fik 17 laks på strækningen fra Grande/Melhus til Bjøra!. Det kunne sagtens være sket idag. Modsat fik de samme fiskere i 1939, 50 laks hvoraf de 3 var over 30 Kg!. Sådan et resultat ville idag nok være lidt utænkeligt!.

Romantikken og fortællingerne fra gammel tid er dog noget vi alle kan dvæle ved og drømme om!.

Ola Hjulstads fine bog "Namsen i våre minner", fra 1984 er blevet genoptrykt og kan igen fås ved boghandleren. Den indeholder en lang række fortællinger og spændende stof om livet på og ved Namsen i gennem tiderne. Kan absolut anbefales til interesserede.

Børge Munk Jensen, som kaldte Namsen for Elven, der aldrig svigter", er selvfølgelig også repræsenteret i bogen. Læs om ham her.

Namsen er, som Børge også antyder, en af de mest stabile elve op igennem tiderne og måske særligt i nyere tid bliver det tydeligt. Selvom der i gammel tid blev fanget flere store laks er fiskeriet stadig meget fint. Svingninger i laksebestanden har man oplevet i gammel tid, såvel som i nyere tid. Tager man i betragtning, at der idag fisker, lad os sige 4-8 mand på 500 til 1000 meter elv hver dag i 3 mdr, ville der i gamle dage måske kun være en enkelt fisker engang i mellem!. Derfor bliver der idag fanget flere fisk totalt, end der gjorde i gamle dage. Namsen har den fordel for laksen, at den er stor, så det er umuligt at overfiske den i samme grad, som man ofte ser i mindre elve.

Når laksefeberen får frit løb (som nogle af os har året rundt!), forstår man godt at de gamle englændere vendte tilbage år efter år, med de fangster de gjorde. Vi gør det samme i dag og er fuldt ud tilfredse med langt mindre, men vi drømmer alligevel om at prøve kræfter med en rigtig storlaks et stykke over de 20 kg!. Og hvem ved?.

Om Mr. Guest i 1894 havde drømt om sin fangst vides ikke. Han fiskede i mange år på de øvre dele af Namsen omkring Gartland. Da han d. 20 juli, for lidt over 100 år siden, sammen med roerne Peder Hanssen og Severin Gartland, var på fiskeri, huggede en laks på skeen ved Rossethylla.

Om kampen nævnes ikke noget, men det må have været noget af en styrkeprøve for laksen viste sig at veje ikke mindre end 64 pund!. Denne fangst er da også gået over i historien, vel nok mest på grund af Mr. Guest selv. Han købte nemlig det lille klippefremspring Rossethylla, idag kendt som Guest Rock, af grundejeren. Ikke mange kvadratmeter, men betalt med hvad der dengang svarede til prisen for en gård. Her fik han i klippen hugget sit navn, dato og vægt for fangsten. Den står idag, nærmest som en gravsten, til evigt minde om laksen, der døde og Mr. Guest, der senere fulgte efter. Et monument over forgangne storhedstider.

På billedet ses Peder Gartland med kæmpen.

Nyt fra:

Namsen.dk

Norske Lakseelver

-gruppe

Laksefiske i NVD

Wobblergruppe


Norske Lakseelver

NVGF


Copyright - namsen.dk

Seneste opslag i Facebook-gruppen "Laksefiske i Namsen vassdraget":

Lasse Laursen updated the group photo in Laksefiske i Namsen vassdraget. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Geir Furhovden, Bjarne Bach and 23 others like this

Jon FiskumBra fiskeplass du er på der Lasse😀

2 weeks ago   ·  1
Avatar

Johnny DonnéOg når du minst venter det......biter det heller ikke :-)

2 weeks ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Ohøj!
I ønskes alle en dejlig jul og et godt nytår!.
Og tak for det gamle!
... See moreSee less

Bulle Richstad, Arne Richstad and 23 others like this

Dag ChristensenWill meet again on the banks of Namsen😉

4 weeks ago   ·  1
Avatar

Jan KølbækLige over Lasse vi ses ved Namsen god jul og godt nytår Kølbæk Samsø

3 weeks ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Årets beste "julekort" åpenbarte seg i postkassa i dag 🙂 Og med makker Henriik som holder kontroll på dagene er det bare og glede seg 🙂 God jul Anne Ovidie, Pål og resten av familien på Grande Gaard ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Jan Waage, Jørn Fornes Berg and 23 others like this

ældre kommentarer

Kenneth HerlandÅ jeg trenger bare ny sylinder 🤗

2 months ago   ·  1
Avatar

Ann-kristin VieFantastisk fin julegave da😁

2 months ago   ·  1
Avatar

Steinar BorkholmDette blir knallgøy

2 months ago   ·  1
Avatar

Arnfinn KristiansenSånn kom det i posten til meg i dag også Geir Nyhus🤣🤣🤣🤣

2 months ago   ·  3
Avatar

Odd SamuelsenFlere som gleder seg Geir! August på oss!😊🐋

2 months ago   ·  2
Avatar

Pål OkkenhaugHehehaha.😁 Det var jo bare avtalen. Julekortet åpenbarer seg vel det også etterhvert.😁

2 months ago   ·  2

1 reply

Avatar

Tom NiemannFikk "omtrent" samme julekortet gitr👍🤣

2 months ago   ·  1

2 replies

Avatar

Stig WalbergNår det kommer brev fra Kristen, regnet bøtter ned og det uler rundt husveggen så skulle det vært 31 mai. Gammelt norsk jungelord.

2 months ago   ·  3
Avatar

Kommenter

Fant ikke igjen der vi drev og diskuterte de største laksene, men jeg nevnte at det var noen hull. Et av disse hullene var 1952, hvor største laks bare var i underkant av 20 kilo. Ser ut til at vi har løst denne gåten. Det ble tatt mange tyvekiloser i 1952 og den største ser ut til å være 23,5 kg på Ristad ved John Brøndbo. Mangler fortsatt større fisk enn 16 kg i 1969 (Harry Skinstad). Ser av avisene fra 1969 at det var den dårligste sesongen i manns minne ( i flere elver) og tørkesommer, så det ble kanskje ikke tatt større laks i 1969. www.ssb.no/a/histstat/nos/nos_a371.pdf ... See moreSee less

Knut Flatås, Sveinung Kvarme and 11 others like this

Kommenter

Denne flotte wobbleren designet av Jari Lilliainen har fått navnet ”regnværswobbleren.” Men det er ikke bare å gå inn i en sportsforretning å kjøpe denne. Kortto blir produsert i småskala og nesten eneste mulighet for å få denne i skrinet er å kjøpe den på auksjon. Og da må du virkelig åpne pengeboka for å sikre deg et eksemplar. I 2016 fikk jeg endelig tak i en modell K8, men fikk ikke prøvd den rett og slett på grunn av at jeg ikke fikk fisket i gråvær/regnvær. Men i år skjedde det. Vi hadde fisket noen timer uten resultat i fint vær. På ettermiddagen kom væromslaget med gråvær, lavt skydekke og regn. Tiden var inne for å prøve. Det tok ikke lang tid før det ble fast fisk, og kort tid etter den første var landet satt nr. 2. Og nr. 3 ble landet av to av mine fiskekamerater senere på ettermiddagen. Til sammen veide de tre laksene 23 kg. Tilfeldig? Ja hvem vet. Nå skal jeg innrømme at jeg ikke har prøvd denne i annet vær, og det er som kjent våte wobblere som fisker best, uansett vær.

Det tar som regel ikke lang tid før en god wobblerfarge blir kopiert av andre. Fargen er dermed tilgengelig fra andre produsenter, og de fisker kanskje like bra. Men veldig moro å ha ”originalen” i skrinet.
Se forøvrig blogginnlegget til ”Fiskekameratene” som er delt på denne siden 3.mai i år. Her er det masse tips om fargevalg.
... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Torodd Rimstad, Thomas Olsen and 23 others like this

ældre kommentarer

Per HolmstadBeklager Jonar, men dette er en av de virkelig klassiske fargene. Alle finske produsenter lager sine varianter av den, her med litt røde prikker!

2 months ago

4 replies

Avatar

Kjell RavndalJari lager og denne med små variasjoner. Noen ganger med svake sølvstriper på gulldelen av flanken og noen ganger grønn rygg. Kinna har og hatt innslag av rød/lilla nærmest skjea.

2 months ago
Avatar

Per HolmstadLiker det. Lakker litt sånn etter humøret! :D

2 months ago   ·  1
Avatar

Jonar NynesVet du hvem som har originalen Per?

2 months ago
Avatar

Kjell RavndalMin variant over samme tema😀

2 months ago   ·  15

2 replies

Avatar

Per HolmstadHar et Joonas "värikärtta" fra 1993 der denne fargen er oppført uten røde prikker. Men har også en Joonas i denne fargen fra før Valoviehe firmaet ble opprettet, altså når Joonas på 70-80 tallet ble stemplet "KL" i leppa etter Klaus Lahtinen som er opphavet till Joonas.

2 months ago   ·  3
Avatar

Jonar NynesMen er det en god gråvær/regnvær farge, eller fungerer den uansett?

2 months ago
Avatar

Per HolmstadFønker - i sol og regn! :) Her er min variant (i matt topcoat-utgave) brukt i ginklar Målselv med sola raka veien ned i vannet. Fra i sommer - singelharling! ;)

2 months ago   ·  9
Avatar

Helge StorihleDette er regnværsfargen min fra Kortto, nesten helt lik og vanvittig effektiv 🙂 Gromme saker!!!

2 months ago   ·  5

1 reply

Avatar

Kommenter

Bra av Namsenvassdragets elveierlag. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Jon Aas, Arnfinn Kristiansen and 17 others like this

Bjørn Morten Alstadwww.namdalsavisa.no/meninger/2017/11/02/Trafikklys-og-økt-produksjon-av-oppdrettslaks-15544456.ece?fb_comment_id=1726386230736430_1726838030691250&comment_id=1726838030691250#faccae19f75654

3 months ago
Avatar

Geir EideDen samme Sandberg har vel i en tidligere uttalelse sagt at han er villig til å ofre villaksen på oppdrettsnæringens alter. Bare snakk om penger inn i statskassen, kanskje på tide å se hva man bruker våre skattepenger til ? Mannen må jo være totalt ignorant for virkeligheten eller bare steike gal !

3 months ago   ·  5

1 reply

Avatar

Gunnar KvamInviter Sandberg til Namsen, og la ham føle spenningen med laksefiske :-)

3 months ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Hva som skjer med bestanden av laksi Namsen fremover har fiskeriminister Per Sandberg det hele og fulle ansvar for, i tillegg til de som jobbet frem den nye PD-forskriften.
Forvent en voldsom oppbygging av oppdrettsanlegg rundt Namsenfjorden fremover om ingen protesterer.

www.regjeringen.no/no/aktuelt/regjeringen-skrur-pa-trafikklyset/id2577032/
... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Arnfinn Kristiansen, Jon Aas and 7 others like this

ældre kommentarer

Torger HaugenHar tagget ordfører i Overhalla som også er med i lakserådet

3 months ago   ·  2

1 reply

Avatar

Torger HaugenJan Arild Landstad. Kontakt ordfører i Grong du

3 months ago   ·  2
Avatar

Bjørn Morten AlstadIkke rart at det har vært relativt lite lus i de to siste sesongan etter den pålagte nedslaktingen og deretter brakklegging pga for mye lus på Vikna. Å bestemme vekst ut fra slike kriterier e horribelt!

3 months ago   ·  1
Avatar

Stig Gram-knutsenMen i helvæte da,ka med oss som ligger rødt da......

3 months ago
Avatar

Bjørn Morten AlstadDet e dit Namsen ska styres. "De samfunnsøkonomiske konsekvenser er betydelig større enn de negative...." Fiskeriminister Per Sandberg, 30. oktober 2017. Det han sier e i klartekst: Namsen og andre lakseelver kan ofres på oppdrettsindustriens alter. At det e rødt betyr altså heller ikke reduksjon, dersom" de samfunnsøkonomiske konsekvenser er betydelig større enn de negative." Trafikklysordningen er altså bare et spill for galleriet.

3 months ago
Avatar

Mona Marie Haugland Løe🤢

3 months ago
Avatar

Kommenter

Det ble ingen skikkelig sommerelv i sesongen 2017. Og i stedet for de vanlige høstflommene er det nå sommerelv og sommertemperatur. Bildet er fra Krukårn i dag. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Der kommer ikke nogen alternativ statistik på Namsen.dk i år. NVG har fået det lavet sådan, at der ikke længere er mulighed for at hente fangstdata for hele sæsonen.
Uvist af hvilken grund?.
... See moreSee less

Jonar NynesSynd :( Du har jo samlet mer data enn NVG.

4 months ago
Avatar

Kommenter