Website design, Bannerdesign

Menu
 
Fangstdata

Statistik

Søgning 1999-2016
Søgning - SÆSON
TOP 30 1997-2015
Årets STØRSTE


Afstøbninger, Guiding og wobblere

Børge Munk Jensen!

Børge Munk Jensen, kendt som CIM og ofte blot kaldet "Munken", er kendt af de fleste ved Namsen, hvor han har fisket siden starten af 1950-erne. Utallige er de laks han og hans hold har landet gennem tiderne. Han har banet vejen, så mangen en lystfisker kunne komme til Namsen og opleve det spændende laksefiskeri og den smukke natur. Og byen Overhalla, hyldede ham, før hans død i 2004, ved at anlægge "Børge Munk's Allé ved Hildrum og udnævne ham til æresborger.

Børge var et herligt menneske, med en inspirerende, ligefrem og positiv måde at være på og hans glæde og respekt for værterne - og ikke mindst roerne er tydelig i dette citat: "Mange herlige kleppere - vidunderlige typer - har i årenes løb med stor dygtighed og indsigt sørget for, at vi Danskere har fået tusindvis af skønne laks på land. Så mange, at jeg med fuld ret har tituleret dronningen blandt de Norske laksestrømme: "Elven, der aldrig svigter!".
Selve kleppernes konge, forlængst afdøde Ole Martin Bjørkamo - denne uforlignelige Namdaling - roede for os. Og det var ham, der i 1957, hvor han var 75 år, slog hænderne sammen i begejstring, og udbrød, da jeg efter mere end to timers utrolig duel besejrede min største laks på 25,1 Kg.


Børge Munk Jensen 1957, 25,1 kg (55,2 Lbs)

"Åh, hvilken rugg. Nu bliver du verdensmester i år, og ingen under jeg det mere end dig kære danske ven. Men det skal jeg sige dig: Med denne kæmpe har fiskelykken forladt dig, for nu har du taget kongen, og derfor vil alle de andre laks vende dig ryggen".

Det gjorde de faktisk resten af den sommer. Men lykken vendte tilbage."
Det må man sige den gjorde. Børge fortæller videre, at han har fået 16 laks mellem 17,2 og 19,5 Kg. Det kan heller ikke være anderledes


Her følger et lille og tilfældigt udpluk, som viser nogle ganske få episoder fra hans lange karriere, som laksefisker på Namsen. Tekst og billeder er fundet i udgaver, af det danske blad "Sportsfiskeren". "Der var meget lidt vand i Gaula, da Cim på vej til Namsen overnattede på Støren. Alligevel gik han ned og tog på sin gule favorit-wobbler en 10 kilos laks.

Her præsenterer han sin gevinst i selve flodlejet. Så kan man selv tænke sig, hvor lav elven var, og hvor svært det var at lokke en laks ud af den. Cim havde sin egen metode.

Han vadede midt ud i den lave strøm og lod sin wobbler glide ud i hele linens 300 meters længde. Så spandt han langsomt ind langs bunden - og så sagde det bang".


På vej til Namsen!


CIM fik 11 store og 20 små laks ud af Namsens vande i sommer, men kun én rigtig stor. Det er den på billedet, som han fik på sin sidste fiskedag på en lille gul baby-wobbler. Laksen var en standlaks, der havde stået længe i elven og derfor kun vejede 13 kg.

Da den gamle hanlaks var stået sølvblank op i Namsen, havde den vejet sine 15-16 kilo. Cims unge klepper var, som man ser, også glad.


Fra Grande/Hildrum


NAMSEN - I juni var Børge Munk Jensen (Cim), på fiskeri ved Vibstad. Alle på holdet fangede laks, men Cim var så ubeskeden i sidste øjeblik at snuppe den største. Cim slog ikke alene hele holdet, men det var den hidtil største laks fanget i Norge i 1978, Den vejede 18,9 kg og målte 1,21 m.


Børge med storlaks


Efter at laksesæsonen i Norge er afsluttet, kan det slås fast, at det, i de fleste kendte elve, har været en sæson over middel (1981). Sportsfiskeriet har været lidt ujævnt, afhængig af vejrforholdene. Var disse gunstige, har der til gengæld været tale om dage med store fangster. Orkla, Gaula, Namsen - til dels også Lærdalselven og Driva - har givet store gevinster. Mange danskere har været blandt de heldige.

Årets største laks i Norge blev også dansk. Den blev fanget på Berlingske Tidendes Vibstad-fiskeri i Namsen og vejede 25 kilo. Den blev taget 11. juni på en leddet, rød Rapala af Carsten Højer Laursen fra Greve. Kun en eneste laks i hele Norden var større. En 30 kilos taget af en finsk sportsfisker i Tana-elv. Der blev fanget mange store laks i elvene i år.

På Berlingske Tidendes fiskeri, der igen lå i top med 518 fisk til 64 fiskere på syv uger, var de 7 største på 25 - 21 - 19,5 - 17,5 - 16,7 og 15 kilo. I alle store elve kom årets største op over 20 kilo. Norges næststørste laks blev fanget af den berømte Tor Hansen fra Trondheim. Han tog den i Nide-elven, og den vejede 24,8 kilo - altså 200 gram mindre end Carsten Højer-Laursens pragtfisk.

1981

En stolt Carsten Højer-Laursen herover med sin pragtfulde 25 kilos laks. Ved siden af storfangeren hænger fisk på 16,7 og 10 kilo. De understreger tydeligt, hvilken fisk det er, norgesmesteren har fanget.


"IGFA har anerkendt en af Børge Munk Jensens laks som ny verdensrekord på 16-pounds line (0,35). I aviserne var den fremhævet som verdens største laks, hvad jo er misvisende. Det er den største på denne line. Journalisten, der havde sendt telegrammet fra Miami, meddelte også, at det var en laks fanget i Atlanterhavet. Det skyldes formentlig, at laksen hedder Atlantic Salmon.

Den blev naturligvis fanget i Namsen, og det tog Cim lige ved to timer. Den huggede en rød todelt finsk Rapala-wobbler. Linen var en 0,35 ABUlon. Laksen vejede 17,5 kg. (Cim har i sin tid fanget ni større med toppen på 25,1 kg). Telegrammet fra Miami fortæller også, at Cim er med i kampen om store præmier, men det er han nu ligeglad med. Det morsomme er at få en officiel IGFA-rekord hjem til Danmark og dermed det rette blå rekordstempel."


Verdensrekord i 1981

Revideret 2/4-2016


Nyt fra:

Namsen.dk

Norske Lakseelver

-gruppe

Laksefiske i NVD

Wobblergruppe


Norske Lakseelver

NVGF


Copyright - namsen.dk

Seneste opslag i Facebook-gruppen "Laksefiske i Namsen vassdraget":

Lasse Laursen updated the group photo in Laksefiske i Namsen vassdraget. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Geir Furhovden, Bjarne Bach and 23 others like this

Jon FiskumBra fiskeplass du er på der Lasse😀

2 weeks ago   ·  1
Avatar

Johnny DonnéOg når du minst venter det......biter det heller ikke :-)

2 weeks ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Ohøj!
I ønskes alle en dejlig jul og et godt nytår!.
Og tak for det gamle!
... See moreSee less

Bulle Richstad, Arne Richstad and 23 others like this

Dag ChristensenWill meet again on the banks of Namsen😉

4 weeks ago   ·  1
Avatar

Jan KølbækLige over Lasse vi ses ved Namsen god jul og godt nytår Kølbæk Samsø

3 weeks ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Årets beste "julekort" åpenbarte seg i postkassa i dag 🙂 Og med makker Henriik som holder kontroll på dagene er det bare og glede seg 🙂 God jul Anne Ovidie, Pål og resten av familien på Grande Gaard ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Jan Waage, Jørn Fornes Berg and 23 others like this

ældre kommentarer

Kenneth HerlandÅ jeg trenger bare ny sylinder 🤗

2 months ago   ·  1
Avatar

Ann-kristin VieFantastisk fin julegave da😁

2 months ago   ·  1
Avatar

Steinar BorkholmDette blir knallgøy

2 months ago   ·  1
Avatar

Arnfinn KristiansenSånn kom det i posten til meg i dag også Geir Nyhus🤣🤣🤣🤣

2 months ago   ·  3
Avatar

Odd SamuelsenFlere som gleder seg Geir! August på oss!😊🐋

2 months ago   ·  2
Avatar

Pål OkkenhaugHehehaha.😁 Det var jo bare avtalen. Julekortet åpenbarer seg vel det også etterhvert.😁

2 months ago   ·  2

1 reply

Avatar

Tom NiemannFikk "omtrent" samme julekortet gitr👍🤣

2 months ago   ·  1

2 replies

Avatar

Stig WalbergNår det kommer brev fra Kristen, regnet bøtter ned og det uler rundt husveggen så skulle det vært 31 mai. Gammelt norsk jungelord.

2 months ago   ·  3
Avatar

Kommenter

Fant ikke igjen der vi drev og diskuterte de største laksene, men jeg nevnte at det var noen hull. Et av disse hullene var 1952, hvor største laks bare var i underkant av 20 kilo. Ser ut til at vi har løst denne gåten. Det ble tatt mange tyvekiloser i 1952 og den største ser ut til å være 23,5 kg på Ristad ved John Brøndbo. Mangler fortsatt større fisk enn 16 kg i 1969 (Harry Skinstad). Ser av avisene fra 1969 at det var den dårligste sesongen i manns minne ( i flere elver) og tørkesommer, så det ble kanskje ikke tatt større laks i 1969. www.ssb.no/a/histstat/nos/nos_a371.pdf ... See moreSee less

Knut Flatås, Sveinung Kvarme and 11 others like this

Kommenter

Denne flotte wobbleren designet av Jari Lilliainen har fått navnet ”regnværswobbleren.” Men det er ikke bare å gå inn i en sportsforretning å kjøpe denne. Kortto blir produsert i småskala og nesten eneste mulighet for å få denne i skrinet er å kjøpe den på auksjon. Og da må du virkelig åpne pengeboka for å sikre deg et eksemplar. I 2016 fikk jeg endelig tak i en modell K8, men fikk ikke prøvd den rett og slett på grunn av at jeg ikke fikk fisket i gråvær/regnvær. Men i år skjedde det. Vi hadde fisket noen timer uten resultat i fint vær. På ettermiddagen kom væromslaget med gråvær, lavt skydekke og regn. Tiden var inne for å prøve. Det tok ikke lang tid før det ble fast fisk, og kort tid etter den første var landet satt nr. 2. Og nr. 3 ble landet av to av mine fiskekamerater senere på ettermiddagen. Til sammen veide de tre laksene 23 kg. Tilfeldig? Ja hvem vet. Nå skal jeg innrømme at jeg ikke har prøvd denne i annet vær, og det er som kjent våte wobblere som fisker best, uansett vær.

Det tar som regel ikke lang tid før en god wobblerfarge blir kopiert av andre. Fargen er dermed tilgengelig fra andre produsenter, og de fisker kanskje like bra. Men veldig moro å ha ”originalen” i skrinet.
Se forøvrig blogginnlegget til ”Fiskekameratene” som er delt på denne siden 3.mai i år. Her er det masse tips om fargevalg.
... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Torodd Rimstad, Thomas Olsen and 23 others like this

ældre kommentarer

Per HolmstadBeklager Jonar, men dette er en av de virkelig klassiske fargene. Alle finske produsenter lager sine varianter av den, her med litt røde prikker!

2 months ago

4 replies

Avatar

Kjell RavndalJari lager og denne med små variasjoner. Noen ganger med svake sølvstriper på gulldelen av flanken og noen ganger grønn rygg. Kinna har og hatt innslag av rød/lilla nærmest skjea.

2 months ago
Avatar

Per HolmstadLiker det. Lakker litt sånn etter humøret! :D

2 months ago   ·  1
Avatar

Jonar NynesVet du hvem som har originalen Per?

2 months ago
Avatar

Kjell RavndalMin variant over samme tema😀

2 months ago   ·  15

2 replies

Avatar

Per HolmstadHar et Joonas "värikärtta" fra 1993 der denne fargen er oppført uten røde prikker. Men har også en Joonas i denne fargen fra før Valoviehe firmaet ble opprettet, altså når Joonas på 70-80 tallet ble stemplet "KL" i leppa etter Klaus Lahtinen som er opphavet till Joonas.

2 months ago   ·  3
Avatar

Jonar NynesMen er det en god gråvær/regnvær farge, eller fungerer den uansett?

2 months ago
Avatar

Per HolmstadFønker - i sol og regn! :) Her er min variant (i matt topcoat-utgave) brukt i ginklar Målselv med sola raka veien ned i vannet. Fra i sommer - singelharling! ;)

2 months ago   ·  9
Avatar

Helge StorihleDette er regnværsfargen min fra Kortto, nesten helt lik og vanvittig effektiv 🙂 Gromme saker!!!

2 months ago   ·  5

1 reply

Avatar

Kommenter

Bra av Namsenvassdragets elveierlag. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Jon Aas, Arnfinn Kristiansen and 17 others like this

Bjørn Morten Alstadwww.namdalsavisa.no/meninger/2017/11/02/Trafikklys-og-økt-produksjon-av-oppdrettslaks-15544456.ece?fb_comment_id=1726386230736430_1726838030691250&comment_id=1726838030691250#faccae19f75654

3 months ago
Avatar

Geir EideDen samme Sandberg har vel i en tidligere uttalelse sagt at han er villig til å ofre villaksen på oppdrettsnæringens alter. Bare snakk om penger inn i statskassen, kanskje på tide å se hva man bruker våre skattepenger til ? Mannen må jo være totalt ignorant for virkeligheten eller bare steike gal !

3 months ago   ·  5

1 reply

Avatar

Gunnar KvamInviter Sandberg til Namsen, og la ham føle spenningen med laksefiske :-)

3 months ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Hva som skjer med bestanden av laksi Namsen fremover har fiskeriminister Per Sandberg det hele og fulle ansvar for, i tillegg til de som jobbet frem den nye PD-forskriften.
Forvent en voldsom oppbygging av oppdrettsanlegg rundt Namsenfjorden fremover om ingen protesterer.

www.regjeringen.no/no/aktuelt/regjeringen-skrur-pa-trafikklyset/id2577032/
... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Arnfinn Kristiansen, Jon Aas and 7 others like this

ældre kommentarer

Torger HaugenHar tagget ordfører i Overhalla som også er med i lakserådet

3 months ago   ·  2

1 reply

Avatar

Torger HaugenJan Arild Landstad. Kontakt ordfører i Grong du

3 months ago   ·  2
Avatar

Bjørn Morten AlstadIkke rart at det har vært relativt lite lus i de to siste sesongan etter den pålagte nedslaktingen og deretter brakklegging pga for mye lus på Vikna. Å bestemme vekst ut fra slike kriterier e horribelt!

3 months ago   ·  1
Avatar

Stig Gram-knutsenMen i helvæte da,ka med oss som ligger rødt da......

3 months ago
Avatar

Bjørn Morten AlstadDet e dit Namsen ska styres. "De samfunnsøkonomiske konsekvenser er betydelig større enn de negative...." Fiskeriminister Per Sandberg, 30. oktober 2017. Det han sier e i klartekst: Namsen og andre lakseelver kan ofres på oppdrettsindustriens alter. At det e rødt betyr altså heller ikke reduksjon, dersom" de samfunnsøkonomiske konsekvenser er betydelig større enn de negative." Trafikklysordningen er altså bare et spill for galleriet.

3 months ago
Avatar

Mona Marie Haugland Løe🤢

3 months ago
Avatar

Kommenter

Det ble ingen skikkelig sommerelv i sesongen 2017. Og i stedet for de vanlige høstflommene er det nå sommerelv og sommertemperatur. Bildet er fra Krukårn i dag. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Der kommer ikke nogen alternativ statistik på Namsen.dk i år. NVG har fået det lavet sådan, at der ikke længere er mulighed for at hente fangstdata for hele sæsonen.
Uvist af hvilken grund?.
... See moreSee less

Jonar NynesSynd :( Du har jo samlet mer data enn NVG.

4 months ago
Avatar

Kommenter