Website design, Bannerdesign

Menu
 
Fangstdata

Statistik

Søgning 1999-2016
Søgning - SÆSON
TOP 30 1997-2021
Årets STØRSTE


Afstøbninger, Guiding og wobblere

Børge Munk Jensen!

Børge Munk Jensen, kendt som CIM og ofte blot kaldet "Munken", er kendt af de fleste ved Namsen, hvor han har fisket siden starten af 1950-erne. Utallige er de laks han og hans hold har landet gennem tiderne. Han har banet vejen, så mangen en lystfisker kunne komme til Namsen og opleve det spændende laksefiskeri og den smukke natur. Og byen Overhalla, hyldede ham, før hans død i 2004, ved at anlægge "Børge Munk's Allé ved Hildrum og udnævne ham til æresborger.

Børge var et herligt menneske, med en inspirerende, ligefrem og positiv måde at være på og hans glæde og respekt for værterne - og ikke mindst roerne er tydelig i dette citat: "Mange herlige kleppere - vidunderlige typer - har i årenes løb med stor dygtighed og indsigt sørget for, at vi Danskere har fået tusindvis af skønne laks på land. Så mange, at jeg med fuld ret har tituleret dronningen blandt de Norske laksestrømme: "Elven, der aldrig svigter!".
Selve kleppernes konge, forlængst afdøde Ole Martin Bjørkamo - denne uforlignelige Namdaling - roede for os. Og det var ham, der i 1957, hvor han var 75 år, slog hænderne sammen i begejstring, og udbrød, da jeg efter mere end to timers utrolig duel besejrede min største laks på 25,1 Kg:


Børge Munk Jensen 1957, 25,1 kg (55,2 Lbs)

"Åh, hvilken rugg. Nu bliver du verdensmester i år, og ingen under jeg det mere end dig kære danske ven. Men det skal jeg sige dig: Med denne kæmpe har fiskelykken forladt dig, for nu har du taget kongen, og derfor vil alle de andre laks vende dig ryggen".

Det gjorde de faktisk resten af den sommer. Men lykken vendte tilbage."
Det må man sige den gjorde. Børge fortæller videre, at han har fået 16 laks mellem 17,2 og 19,5 Kg. Det kan heller ikke være anderledes.


Her følger et lille og tilfældigt udpluk, som viser nogle ganske få episoder fra hans lange karriere, som laksefisker på Namsen. Tekst og billeder er fundet i udgaver, af det danske blad "Sportsfiskeren":

"Der var meget lidt vand i Gaula, da Cim på vej til Namsen overnattede på Støren. Alligevel gik han ned og tog på sin gule favorit-wobbler en 10 kilos laks.

Her præsenterer han sin gevinst i selve flodlejet. Så kan man selv tænke sig, hvor lav elven var, og hvor svært det var at lokke en laks ud af den. Cim havde sin egen metode.

Han vadede midt ud i den lave strøm og lod sin wobbler glide ud i hele linens 300 meters længde. Så spandt han langsomt ind langs bunden - og så sagde det bang".


På vej til Namsen!


CIM fik 11 store og 20 små laks ud af Namsens vande i sommer, men kun én rigtig stor. Det er den på billedet, som han fik på sin sidste fiskedag på en lille gul baby-wobbler. Laksen var en standlaks, der havde stået længe i elven og derfor kun vejede 13 kg.

Da den gamle hanlaks var stået sølvblank op i Namsen, havde den vejet sine 15-16 kilo. Cims unge klepper var, som man ser, også glad.


Fra Grande/Hildrum


NAMSEN - I juni var Børge Munk Jensen (Cim), på fiskeri ved Vibstad. Alle på holdet fangede laks, men Cim var så ubeskeden i sidste øjeblik at snuppe den største. Cim slog ikke alene hele holdet, men det var den hidtil største laks fanget i Norge i 1978, Den vejede 18,9 kg og målte 1,21 m.


Børge med storlaks


Efter at laksesæsonen i Norge er afsluttet, kan det slås fast, at det, i de fleste kendte elve, har været en sæson over middel (1981). Sportsfiskeriet har været lidt ujævnt, afhængig af vejrforholdene. Var disse gunstige, har der til gengæld været tale om dage med store fangster. Orkla, Gaula, Namsen - til dels også Lærdalselven og Driva - har givet store gevinster. Mange danskere har været blandt de heldige.

Årets største laks i Norge blev også dansk. Den blev fanget på Berlingske Tidendes Vibstad-fiskeri i Namsen og vejede 25 kilo. Den blev taget 11. juni på en leddet, rød Rapala af Carsten Højer Laursen fra Greve. Kun en eneste laks i hele Norden var større. En 30 kilos taget af en finsk sportsfisker i Tana-elv. Der blev fanget mange store laks i elvene i år.

På Berlingske Tidendes fiskeri, der igen lå i top med 518 fisk til 64 fiskere på syv uger, var de 7 største på 25 - 21 - 19,5 - 17,5 - 16,7 og 15 kilo. I alle store elve kom årets største op over 20 kilo. Norges næststørste laks blev fanget af den berømte Tor Hansen fra Trondheim. Han tog den i Nide-elven, og den vejede 24,8 kilo - altså 200 gram mindre end Carsten Højer-Laursens pragtfisk.

1981

En stolt Carsten Højer-Laursen herover med sin pragtfulde 25 kilos laks. Ved siden af storfangeren hænger fisk på 16,7 og 10 kilo. De understreger tydeligt, hvilken fisk det er, norgesmesteren har fanget.


"IGFA har anerkendt en af Børge Munk Jensens laks som ny verdensrekord på 16-pounds line (0,35). I aviserne var den fremhævet som verdens største laks, hvad jo er misvisende. Det er den største på denne line. Journalisten, der havde sendt telegrammet fra Miami, meddelte også, at det var en laks fanget i Atlanterhavet. Det skyldes formentlig, at laksen hedder Atlantic Salmon.

Den blev naturligvis fanget i Namsen, og det tog Cim lige ved to timer. Den huggede en rød todelt finsk Rapala-wobbler. Linen var en 0,35 ABUlon. Laksen vejede 17,5 kg. (Cim har i sin tid fanget ni større med toppen på 25,1 kg). Telegrammet fra Miami fortæller også, at Cim er med i kampen om store præmier, men det er han nu ligeglad med. Det morsomme er at få en officiel IGFA-rekord hjem til Danmark og dermed det rette blå rekordstempel."


Verdensrekord i 1981


Vi, dengang novicer, mødte ofte Børge ved Namsen - og han var ikke nogen pralhals eller storskryter, trods sine mange år og imponerende fangster ved Namsen. Tværtimod. Han påstod, i ramme alvor, at han ikke vidste så meget om laksefiskeri og det meste var held.
Men mere end een gang er vi blevet "fisket midt over" af Børge og hans makker Allan "Bager", når de lagde fra land. Herlige mennesker fra en svunden tid.

Som et lille kuriosum, kan jeg fortælle at jeg i 2002 roede på Rodum. Fangsterne var vældig beskedne det år, men vi var heldige at få en 12 kilos i båden og da vi stagede ind over det lave vand ved bådstedet, kom Børge. Han blev synligt glad, da han så laksen og udbrød med et smil: " Det var pokkers - sikke en flot laks - så er der altså nogle her alligevel". Han tog et billede af os i båden med laksen.

Revideret 1/7-2018


Nyt fra:

Namsen.dk

-gruppe

Laksefiske i NVD


NVGF


Copyright - namsen.dk